Barbara Dallosová Správy

Zaočkovaní Kysučania sa cítia PODVEDENÍ: Vakcína im vraj slobodu nepriniesla

Obyvatelia čiernych okresov na Kysuciach sa za službami presúvajú napríklad do Žiliny, čo je ešte väčšia rana pre majiteľov miestnych podnikov.

Ilustračný obrázok k článku Zaočkovaní Kysučania sa cítia PODVEDENÍ: Vakcína im vraj slobodu nepriniesla
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto patria medzi tie, v ktorých platia najprísnejšie opatrenia. Sú zaradené do čiernej fázy v covid automate, teda do tretieho stupňa ohrozenia. Od pondelka (25. 10.) sa k nim pridá aj okres Tvrdošín.

V reštauráciách sa už v čiernych okresoch nenaobedujú ani zaočkovaní. Prevádzky majú povolený len okienkový predaj a rozvoz. Obyvatelia čiernych okresov majú tiež úplne zatvorené fitness centrá a zakázané sú tiež svadby, kary či oslavy.

Nemôžu sa zapojiť do lotérie

Podľa primátora Krásna nad Kysucou (okres Čadca) sú opatrenia v čiernych okresoch zle nastavené a nedomyslené. Jozef Grapa tiež tvrdí, že pri ich nastavovaní chýba komunikácia s regiónmi.

Ako príklad uviedol miestnych amatérskych športovcov, ktorí nemôžu trénovať ani hrať súťažné zápasy vo svojom okrese. „Ale tí istí športovci, prípadne aj diváci, sa môžu zúčastniť na zápase v inom okrese,“ priblížil Grapa.

Upozornil aj na to, že do očkovacej lotérie sa nemôžu zapojiť ľudia zaočkovaní u zamestnávateľa v Českej republike. „Týka sa to len ľudí zaočkovaných cez naše zdravotné poisťovne,“ podotkol.

Obyvatelia čierneho okresu začínajú podľa neho uvažovať tiež o využití služieb a reštaurácií v susednej Českej republike a Poľsku. „Museli zrušiť svadby, či sú očkovaní alebo neočkovaní. Majitelia reštaurácií, salónov a ďalších podnikov sú zúfalí. Ale veria, že sa im podarí prežiť tretiu vlnu ochorenia COVID-19,“ dodal primátor Krásna nad Kysucou.

Presuny do Žiliny

Aj starosta obce Radoľa (okres Kysucké Nové Mesto) Anton Tkáčik potvrdzuje, že obyvatelia Kysúc sú nahnevaní.

„Prisľúbili im, že ich zaočkovanie bude znamenať slobodu. Aj napriek tomu sú úplne absurdne zavreté fitcentrá a reštaurácie,“ skonštatoval.

Zaočkovaní sa podľa neho presúvajú do blízkej Žiliny, ktorá je v lepšej farbe. „Doplácajú však na to už aj tak ťažko skúšaní podnikatelia v našom okrese. Napriek tomu, že sú trebárs zaočkovaní,“ zhrnul Tkáčik.

Starosta Radole tiež skritizoval, že prevádzky majú kontrolovať svojich zákazníkov. Považuje to nielen za diskutabilné, ale aj za alibistické prenášanie bremena kontroly z represívnych orgánov najmä na malých živnostníkov.

Hroziaci krach

Podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu SR Mareka Harbuľáka majú podnikatelia v čiernych okresoch veľmi ťažkú situáciu.

„V gastro prevádzkach to spôsobí výrazný pokles tržieb. V prípade ubytovacích zariadení sa v čiernej fáze uplatňujú výnimky, ktoré platia pre ubytovanie za účelom výkonu práce alebo služobné ubytovanie. V praxi to však tiež predstavuje pokles tržieb, v mnohých prípadoch o 90 a viac percent. To praktický znamená, že takéto prevádzky budú zatvorené,“ vysvetľuje.

Problémy prevádzkovateľov môžu podľa Harbuľáka gradovať najmä ak budú opatrenia trvať dlhodobejšie. „To môže spôsobiť ďalšie prepúšťanie, pretože mnohé z podnikov si nedokázali počas 3 či 4 mesiacov kompenzovať straty spôsobené prvou a druhou vlnou pandémie,“ uviedol pre Dnes24.

Štátna pomoc vo forme príspevkov na udržanie zamestnanosti podľa neho hradí len časť, nie všetky náklady na zamestnancov.

„Nepočíta sa s takouto pomocou ani pri nájmoch, a tak ostáva iba špecifická pomoc pre cestovný ruch. Tá však pokrýva len časť nákladov resp. stratu. Pri takejto forme a nástrojoch pomoci budú teda podnikatelia a zamestnávatelia najprv prepúšťať. Tí, ktorí mali splátkové kalendáre a odložené platby, však momentálne budú mať s takýmto riešením veľký problém, čo môže skončiť úplným ukončením pondnikania,“ do­dal.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM