Adela Fruckova Rôzne

VIDEOREPORTÁŽ: Rozhovor počas tandemového letu s paraglidistom Paľom Sagálom (28) z nášho žilinského Straníka!

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste spojili klasickú nedeľnú prechádzku na Straník aj s lietaním? My sme sa rozhodli, že túto odvážnu myšlienku premeníme na skutočnosť. Dopomohol nám k tomu už skúsený paraglidista Paľo Sagál, ktorý sa tomuto krásnemu športu venuje od roku 2010.

Ilustračný obrázok k článku VIDEOREPORTÁŽ: Rozhovor počas tandemového letu s paraglidistom Paľom Sagálom (28) z nášho žilinského Straníka!
Foto: Adela Fruckova

Na okamih letu sme si veru počkali. Správne podmienky totiž paraglidista nevytvorí, smer vetra musí byť juhovýchod – juhozápad. Konečne sa tak stalo, tak aj my sme si mohli vyskúšať tento typ bezmotorového lietania, ktorým sa pre špecifické podmienky hlási náš kopec Straník medzi európske unikáty. Nezabudnuteľným zážitkom nás sprevádzal paraglidista Paľo Sagál, ktorého sme vyspovedali priamo vo vzduchu.

Ako si sa dostal k tomuto adrenalínovému športu?

Pravidelne som vídaval nad Straníkom lietať pomerne veľký počet paraglidistov a keďže ma lietanie vždy fascinovalo, rozhodol som sa že po dokončení strednej školy využijem voľný čas a zúčastním sa kurzu paraglidingu. Vybral som si jednu zo škôl, ktoré pôsobia v Žiline, prihlásil sa na najbližší voľný termín a pustil sa s chuťou do lietania.

Prvý zážitok vo vzduchu?

Môj prvý taký veľký zážitok bol, keď som sa vydal na prelet a podarilo sa mi úspešne odletieť od kopca. Síce som preletel len 6 km, no bol som z toho veľmi nadšený.

Kedy si vedel, že to chceš robiť pravidelne?

Aj napriek tomu, že môj prvý let zo Straníka trval krátko a letel som ho v pomerne malej výške, tak som počas letu videl okolie z inej, dovtedy nepoznanej perspektívy. Bol som fascinovaný a ohromený. Paragliding je pomerne návykový šport. Stačí len raz vyskúšať tú voľnosť, ktorú paragliding ponúka a väčšina ľudí mu podľahne.

Kedy si začal robiť tandememové lietanie?

Tandemy som začal lietať v roku 2014, po tom ako som získal licenciu PK-T, ktorá oprávňuje lietať na padáku spolu s pasažierom. Jeden z najkrajších zážitkov je podeliť sa o moju radosť z lietania aj s niekým ďalším. Po prekonaní prvotného strachu je pasažier odmenený krásnymi výhľadmi na krajinu z miest a výšok, do ktorých by sa po svojich nikdy nedostal.

Podelíš sa s nejakým naozaj nevšedným zážitkom spojeným s paraglajdingom?

Nevšedné zážitky sú súčasťou takmer každého letu. Veľa zaujímavých zážitkov som zažil až po pristátí. Vtedy totiž vzniká otázka ako sa dostať z daného miesta domov. Pri nedávnom lete zo Straníka som po takmer 5 hodinovom lete pristál za Novým Targom v Poľsku. Navigácia mi oznámila, že do Žiliny to mám niečo vyše 170 km. Keďže mi už daný deň nešiel žiaden spoj a v Poľsku som nechcel ostať cez noc, rozhodol som sa pre stopovanie. V priebehu 3,5 hodiny som sa konečne dostal do Žiliny a ako bonus som spoznal niekoľko zaujímavých nových ľudí a ich životné príbehy.

Lietal si niekedy aj inde ako na Straníku?

Na Slovensku a v susednom Česku sa nachádza veľa zaujímavých terénov. Tie najznámejšie mimo Straníka sú Donovaly, kde sa stretávajú okrem domácich pilotov vo veľkom aj piloti z Poľska a Česka. Zaujímavým terénom sú taktiež Martinské hole, kde máme v prípade dobrých podmienok možnosť preletieť sa ponad Lúčiansku aj Krivánsku Malú Fatru. Lietať chodíme aj ku Trenčínu na Hornú Súču a Hoľázne. V Česku to je kúsok od Třinca vrch Javorový.Taktiež niekoľkokrát ročne chodíme lietať do Talianska.

Prečo je Straník ako stvorený na paraglajding?

História bezmotorového lietania na Straníku siaha do roku 1934, kedy sa z neho stalo centrum bezmotorového lietania v ČSR. Straník je južne orientovaný kopec s pomerne ľahkým a rýchlym prístupom až na štart a ponúka veľké prevýšenie. Terén a okolie, ktoré sa skladá prevažne zo smrekového lesa, vytvára ideálne podmienky pre termické lietanie. Tvar kopca taktiež poskytuje ideálne podmienky pre svahové lietanie.

Robíš aj iné športy?

Som vášnivý turista. Rád spoznávam nové miesta a taktiež rád navštevujem a spoznávam miesta, ponad ktoré lietam. Venujem sa rekreačne cyklistike a jazdím na inline korčuliach.

Aké emócie v tebe vyvoláva lietanie?

Ta voľnosť, ktorú mi poskytuje lietanie vo mne vyvoláva pocit šťastia, človek počas letu nemá čas rozmýšľať nad niečím iným a plne sa musí sústrediť na pilotáž. Po krátkom lete si vyvetrám hlavu a cítim sa ako nový človek.

Mal si vo vzduchu nejaké komplikácie?

Pokiaľ pilot dodržuje všetky zásady bezpečného lietania a dôkladne sa naň pripraví, nepodceňuje počasie a nepreceňuje svoje sily, problémy mu vo vzduchu nehrozia. Niekoľko horúcich chvíľ som zažil počas mojich začiatkov, kedy som ešte nevedel správne vyhodnotiť poveternostné podmienky a počas letu zosilnel vietor tak, že som bol nútený pristávať v závetrí kopca v turbulencii. Nebolo to veľmi pohodlné, ale podarilo sa mi pristáť bezpečne. Podcenil som počasie.

S tým sa spája aj moja posledná otázka: Mám sa báť?

Každý pasažier má pred štartom buď väčšie alebo menšie obavy z nepoznaného, je to normálne. Báť sa ale nemusíš, skôr sa treba tešiť na pekný celoživotný zážitok.

Tak poďme na to! Videoreportáž zo zoskoku zo žilinského Stránika nájdete v priloženom vi­deu.

Videoreportáž z tandemového paraglidingu zo žilinského Stránika 2016 pre Žilina2
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM