Jozef Legéň Správy

Veľká jarná cyklojazda: V pondelok Žilinou prefrčia stovky bicyklistov

Začiatkom jara je tu opäť príležitosť na pohodové bicyklovanie po žilinských cestách. Veľká jarná cyklojazda štartuje už v pondelok o 17:00 na Hlinkovom námestí.

Ilustračný obrázok k článku Veľká jarná cyklojazda: V pondelok Žilinou prefrčia stovky bicyklistov
Foto: Iveta Hrabovská

Cyklojazdy sú oslavou slobodného pohybu po meste, príležitosťou zažiť ulice mesta na chvíľu inak, taktiež sú podnetom k širšej diskusii o cyklistike ako o modernom, efektívnom a ohľaduplnom spôsobe dopravy po meste. Každoročný záujem verejnosti o cyklojazdy je jasným signálom a silným argumentom pre tých, ktorí za mestskú cyklistiku lobujú na magistráte a iných úradoch.

Bude to príjemný zážitok, no zároveň aj vyjadrenie postoja k dopravnej situácii v našom meste. Niekoľkokrát v roku sa snažíme upozorniť na to, že nielen vodiči áut, ale aj cyklisti si zaslúžia kvalitné podmienky na prepravu. Príďte si aj vy vyskúšať aké je jazdiť po hladkých cestách, bez prekonávania obrubníkov a bez strachu o vlastný život.

Organizátorom podujatia je dobrovoľné, nezávislé, občianske združenie Mulica, ktoré sa snaží o rozvoj a skvalitnenie dopravy a verejného priestoru v Žiline. Informujeme o uvedomelom používaní osobných aut, organizujeme cyklojazdy, pomáhame s oživovaním verejných priestranstiev, propagujeme cyklistiku a pešichodenie.

Kto? Kde? Ako?

Účastníci cyklojazdy sa stretávajú na Hlinkovom námestí v Žiline v pondelok(22­.4.2013) o 17:00. Zapojiť sa môže každý. Vezmite so sebou Vaše deti (počas cyklojazdy sú po Vašou kontrolou) alebo Vašich rodičov. Vítaní sú i kolobežkári a iné nemotorové vozidlá. V rámci možností je potrebné dodržiavať dopravné predpisy a riadiť sa zdravým rozumom. Cyklojazdu vedú jazdci na čele, ostatní sa držia za nimi. Na križovatkách a ďalších miestach zabraňujú vjazdu automobilov medzi cyklistov tzv. štupleri.

Samotnou cyklojazdoo program nekončí, po absolvovaní trasy sa aktéri presúvajú na slávnostné otvorenie Ekocentra v Lesoparku. Na záhrade Ekocentra bude malý koncert Daša fon Flaša a k nemu aj buchty a piknik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM