Peter Klimant Samospráva

V Žiline sa stretlo ustanovujúce zastupiteľstvo: Takýto plat odklepli poslanci primátorovi

Mesto Žilina má za sebou ustanovujúce zastupiteľstvo, na ktorom slávnostne zložili svoj sľub staronový primátor Igor Choma a 31 poslancov. Jedným z bodov programu bol i plat prvého muža mesta na ďalšie štyri roky. Koľko bude po novom dostávať? Dozviete sa v článku.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline sa stretlo ustanovujúce zastupiteľstvo: Takýto plat odklepli poslanci primátorovi
Zdroj: TASR

Staronový primátor Žiliny Igor Choma sa v pondelok na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MZ) ujal funkcie na ďalšie štvorročné obdobie. Poslanecký zbor rozhodol, že jeho plat bude 3000 eur.

Funkcie sa ujalo aj 31 mestských poslancov, z ktorých je až 17 nezávislých. „Zvolení boli pomerne známi ľudia, ktorí majú silný mandát od obyvateľov mesta. Máme tu viac ako polovicu poslancov, ktorí nekandidovali za žiadnu stranu, čo je prvýkrát histórii MZ. Bez ohľadu na to si myslím, že ak sú to ľudia normálni, praktickí, pragmatickí, tak sa Žilina bude posúvať dopredu. Bez ohľadu na politickú príslušnosť. Osobne vidím dnešné zastupiteľstvo ako zastupiteľstvo, ktoré bude schopné rozhodovať a konať, že to nebude o politike. Bude to o tom, či to má význam pre mesto alebo nemá. Či je to dobré alebo zlé,“ povedal na margo pôsobenia nového MZ Choma.

V zastupiteľstve sú podľa neho zatiaľ vyprofilované tri poslanecké kluby. „Klub nezávislých poslancov, klub Smer-SD a klub Sieť-NOVA. Štvrtý sa ešte kreuje z nezávislých poslancov a jedného poslanca za Slovenskú národnú stranu. Nie je jasné, či to bude klub alebo nie,“ dodal žilinský primátor.

V novembrových komunálnych voľbách obhájil Igor Choma (Smer-SD) primátorský post so ziskom 10.131 hlasov, druhého Martina Barčíka (SIEŤ, SDKÚ-DS, NOVA, Sloboda a Solidarita, MOST – HÍD, Občianska konzervatívna strana) podporilo 6791 Žilinčanov. Do 31-členného MZ zvolili Žilinčania 17 nezávislých poslancov, 6 poslancov koalície Smer-SD, Strana zelených, 6 poslancov koalície SIEŤ, SDKÚ-DS, NOVA, Sloboda a Solidarita, MOST – HÍD, Občianska konzervatívna strana, jedného poslanca KDH a jedného poslanca SNS.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM