Zuzana Gadušová Samospráva

V Brodne bude nový cintorín: Mesto sa konečne dohodlo s cirkvou

V Brodne na cintoríne už nie je žiadne voľné miesto, kde mohli občania pochovávať svojich blízkych. Brodňania však nebudú musieť pochovávať v meste v Žiline. Nedostatok miesta donútil mesto aj cirkev po niekoľkých rokoch ku dohode.

Ilustračný obrázok k článku V Brodne bude nový cintorín: Mesto sa konečne dohodlo s cirkvou
Zdroj: Webnoviny.sk

Mesto už dlhšiu dobu riešilo problém nedostatku hrobových miest na cintoríne v mestskej časti Brodno.Nemohlo sa dohodnúť s cirkvou na tom, kto a v akej výške zafinancuje nový cintorín. „Cirkev na nás dosť tlačila, že si máme kúpiť pozemky keď nemáme kde pochovávať. Naša odpoveď bola vždy, že prečo by aj cirkev nemohla pochovať do svojej svätej zeme svojich veriacich. Prečo to mesto musí kúpiť a zaplatiť veľké peniaze cirkvi. Aby cirkev mohla pochovať do tých istých pozemkov,“ vyjadril svoje stanovisko primátor Igor Choma.

Našťastie sa však mesto včas dohodlo s farnosťou Brodno. „Po naozaj niekoľkoročnom dohadovaní sa nám podarilo dohodnúť s príslušnou farnosťou nájsť prijateľné riešenie. Dobrá správa je, že to čo sme vymysleli je korektné z oboch strán. Ideme do prenájmu pozemkov za cenu dani z nehnuteľností. Jednoducho povedané. Toto riešenie to vykompenzuje a tým pádom môžeme do tohto riešenia ísť,“ vyjadril sa primátor Igor Choma. Primátor sľubuje že nové pozemky vystačia na dlhšiu dobu. „Tento priestor vystačí skutočne na niekoľko desaťročí. Čo sa týka Brodna, mali by sme mať na chvíľu pokoj,“ dodal Igro Choma.

Ak bude takáto dohoda možná aj v iných prímestských častiach Žiliny s farnosťami, pribudne viac miesta na pochovávanie. „Nemáme však pokoj aj v iných prímestských častiach. Hovoríme o Strážove, Vraní a ďalších častiach mesta, kde nemáme tento problém doriešený. Dospeli sme ku konsenzu, ktorý si myslíme že je korektný z každej strany a navzájom je to fajn. Ak bude takýmto spôsobom aj s ostatnými farnosťami možnosť, tak pôjdeme do takéhoto prenájmu. Ak budú pozemky cirkevné, tak by sme ich chceli pochopiteľne prenajať,“ vysvetlil Igor Choma.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM