Soňa Vanovčanová Kultúra

TOP akcie pracovného týždňa v Žiline: Vyberajte spolu s nami!

Relaxu nikdy nie je dosť a vyraziť si von na zaujímavú akciu, rozhodne patrí medzi tie príjemné spôsoby oddychu. Prinášame vám preto prehľad naj podujatí tohto pracovného týždňa.

Ilustračný obrázok k článku TOP akcie pracovného týždňa v Žiline: Vyberajte spolu s nami!
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Filmové predstavenie: Zlatá baňa

Pondelok, 23. október, 19.00 hod., Dom odborov, Veľká scéna

Skvelá komédia, ktorá sa odohráva v atraktívnom prostredí „okrášľovacej“ kliniky. Dovolí Vám nazrieť do života lekárov a ich rodín. Viete, čo všetko sú ľudia ochotní podstúpiť za peniaze? V dnešnej dobe sú rôzne možnosti ako si dobre a rýchlo zarobiť. Ale čo ak by Váš najlepší priateľ / priateľka prišla s bizarnou ponukou, ktorá vyráža dych, no zároveň sa ťažko odmieta?

Účinkujú: Andrea Karnasová & Marián Labuda ml., Andrea Profantová & Marek Majeský

Filmové predstavenie: Be2Can: Cesta času

Utorok, 24. október, 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Takmer štyridsať rokov sa vo vizionárskej mysli jedného z najvýznamnejších amerických režisérov Terrenca Malicka rodila myšlienka na ambicióznu esej, ktorá nakoniec dostala tvar filmu Cesta času. Film sa nezaoberá ničím menším ako vznikom, vývojom a zánikom známeho vesmíru, životným cyklom slnečnej sústavy. V centre Malickovej pozornosti pochopiteľne leží evolúcia rôznych živých foriem, ich rozmanitej podoby, premeny od jednobunkových organizmov až po formovanie ľudskej civilizácie. Na tvorbe unikátneho dokumentu sa podieľal celý rad významných osobností vedeckého sveta, paleontológovia, biológovia, astrofyzici z prestížnych centier z celého sveta.

Cesta času (Voyage of Time: Life's Journey) – Terrence Malick / FR, D, USA / 2016 / 90 min / české titulky

scenár: Terrence Malick
kamera: Paul Atkins
strih: Rehman Nizar Ali, Keith Fraase
hudba: Hanan Townshend, Simon Franglen
hrajú: Cate Blanchett (hlas)

Koncert: Music temporis

Utorok, 24. október, 19.00 hod., Rosenfeldov palác

Hudobné zoskupenie Music temporis predstaví projekt “Hudba je len jedna“, ktorý kombinuje vážnu hudbu a prvky folklóru.

M. Gáborová (klavír), R. Weishab (cimbál), K. Loudová (spev).

Ona a on tour – Richard Muller a Adela Banášová

Streda, 25. október, 18.00 hod., Dom odborov, Veľká scéna

Dve nezameniteľné osobnosti na jednej scéne. Richard Müller bude divákom bližšie ako kedykoľvek predtým. Skvelá hudba, prežité texty, jedinečná interpretácia aj nové skladby z albumu 55.
To všetko podčiarkne intímna spoveď, bezprostredné komentáre a vtipné dialógy. Nenechajte si ujsť koncert Richarda Müllera, na ktorom sa vďaka Adele dozviete viac ako kedykoľvek predtým.

Divadelné predstavenie: Théaterapia – Vlčica

Streda, 25. október, 18.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Vlčica je autorské predstavenie divadelnej skupiny Théaterapia. Rozpráva príbeh šiestich žien v rôznych etapách života. Zachytáva ženskú dušu prostredníctvom archetypov a symbolov. Oslovuje na podvedomej úrovni. Vlčica prináša nadčasové témy a obracia pozornosť do vnútra človeka.

Théaterapia je divadelná skupina pod vedením herečky Kristíny Sihelskej zo Žiliny. Spája divadlo a terapiu. V procese tvorby prechádza herec terapiou: sebapoznaním získava odstup, vďaka ktorému sa mu otvárajú nové možnosti nielen na javisku, ale aj v živote. Divák zažíva „terapiu“ prostredníctvom zrkadla, ktoré mu predstavenie nastavuje.

Réžia: Kristína Sihelská
Hrajú: Michaela Pavlíková, Kristína Hájovská, Martina Várnaiová, Katarína Boborová, Silvia Amato a Kristína Sihelská

Filmové predstavenie: Siedma pečať

Streda, 25. október, 18.00 hod., Rosenfeldov palác

Siedma pečať / Det sjunde inseglet (Švédsko, 1957, 94 min.)

Réžia: Ingmar Bergman. Scenár: Ingmar Bergman. Kamera: Gunar Fischer. Hudba: Erik Nordgren. Hrajú: Max von Sydow, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Bibi Anderssonová, Gunnar Björnstrand, Gunnel Lindblom

Rytier Antonius Block (Max von Sydow) sa vracia domov do Švédska z krížovej výpravy proti bezvercom. Svoju zem však nájde spustošenú besniacim morom. Blocka navštívi Smrť a zvestuje mu, že jeho dni sú spočítané. Predtým ho však čaká ešte jedná šachová partia.

Divadelné predstavenie: Zločin a trest

Streda, 25. október, 19.00 hod., Veľká sála Mestkého divadla

„V čase, keď sa so smrťou narába ako s marketingovým produktom, keď sa stala atraktívnym obchodným artiklom na zvyšovanie sledovanosti rôznych médií, je veľmi zaujímavé sledovať analytický príbeh toho, čo sa deje na druhej strane. Teda nie krimipríbeh, ale vnútorné pnutie, dôvody a stav mysle, v akej sa príbeh odohráva.“ Eduard Kudláč, režisér

Fascinujúca adaptácia výnimočného Dostojevského románu o prekročení hraníc. Sám Dostojevskij ho označil ako „psychologický záznam o jednom zločine." Mladý chudobný študent Raskoľnikov, ktorého vylúčili z univerzity, podľahne svojmu ľahkomyseľnému presvedčeniu, že je výnimočný a odváži sa v mene dobra zabiť. Výnimoční ľudia predsa môžu prestupovať zákon, aby zmenili poriadok sveta. Dávno pred F. Nietzschem pestuje v sebe teóriu dvojitej morálky. Morálku „obyčajných" ľudí a „neobyčajných" jedincov, ktorí zákon prestupujú len preto, aby pohli svetom a priniesli niečo nové. Zločiny, ktoré páchajú na ceste k cieľu, sú preto relatívne. Po spáchaní zločinu však mučí Raskoľnikova vedomie, že nevydržal skúšku, že jeho poslaním nie je zmeniť beh života, že nepatrí medzi vyvolených. Neúnavná konfrontácia s vyšetrovateľom Porfirijom, éterická Soňa, ktorá sa stala prostitútkou, aby zachránila svojich nevlastných súrodencov a rodinu pred najväčšou biedou, oddaný priateľ Razumichin či bezpodmienečne milujúca matka a sestra Duňa sa postupne stávajú hovorcami jeho vlastného svedomia.

Divadelné predstavenie: Sexuálna perverzita v Chicagu

Štvrtok. 26. október, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Kontroverzná, provokatívna a štipľavo-vtipná čierna komédia o tom, ako sa navzájom duševne a telesne mrzačíme. Šteklivá inscenácia hry Sexuálna perverzita v Chicagu v réžii Jána Štrbáka rozpráva o kvartete hrdinov, ktorí sa zábavou, sebavedomým jazykom a snahou vybočiť z normy bráni pred zlyhaním v láske. Rafinovane a najradšej bez záväzkov sa snažia ovládať svoju žiadostivosť a túžby. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Ich sexuálne úlety a energia výrečnosti len maskujú osamelosť a neschopnosť naozajstných citov. Zvodca Bernie a jeho nesmelý kolega Danny si nenechajú ujsť jedinú príležitosť na to, ako zbaliť nejakú babu. A aj keď sa zdá, že sa staneme svedkami budovania nejakého vzťahu, vlastným pričinením hrdinov nakoniec nemá šancu na prežite.

Inscenácia je vhodná pre divákov starších ako 18 rokov. Dĺžka predstavenia: 70 minút bez prestávky

Koncert: Shilpa Ray (USA)

Štvrtok 26. október, 20:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Newyorská diva indického pôvodu Shilpa Ray príde do Žiliny predstaviť nový album Door Girl, pre ktorý zbierala materiál počas doby, kedy bola trhačkou lístkov v klube Pianos v New Yorku. Novinka je plná komentárov o spoločensko-politickom dianí v Amerike.

Shilpa Ray istý čas figurovala ako vokalistka v sprievodnej kapele Nicka Cavea – The Bad Seeds, s vlastnou skupinou mu robila predkapelu na dvoch turné, jej EP It's All Self Fellatio vydal pod svojím vydavateľstvom Bad Seed. Že si ju obľúbil, asi nebude náhoda. S kombináciou osobitého, ľahko rozpoznateľného hlasu a blues-punkového zvuku kapely s typickým harmoniom je pomerne veľká pravdepodobnosť, že uhranie aj vás.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM