Jozef Legéň Kultúra

Tip na kultúrny večer: Stanicu Záriečie rozozvučnia sonáty Johna Cagea

Dnes večer možete potešit svoje uši a dušu hudobným vystúpením klavírnej virtuózky Nory Skutovej. Na programe sú výnimočné sonáty a interlúdia od amerického skladateľa Johna Cagea.

Ilustračný obrázok k článku Tip na kultúrny večer: Stanicu Záriečie rozozvučnia sonáty Johna Cagea
Zdroj: TASR

Minulý rok si hudobný svet pripomínal 100. výročie narodenia slávneho amerického skladateľa Johna Cagea. Spomienkou na tohto výnimočného autora budú jeho Sonáty a interlúdiá pre preparovaný klavír, ktoré zaznejú v podaní klavírnej umelkyne Nory Skutovej. Prestížny hudobný magazín BBC Music Magazine zaradil kultovú nahrávku do knihy 1001 klasických nahrávok, ktoré musíte počut, predtým ako zomriete.

Skutovej sólový album: John Cage – Sonáty a interlúdiá pre preparovaný klavír (Hevhetia, 2005) je v domácich aj zahraničných odborných kruhoch vysoko hodnotený. Budúci rok chystá sólové CD – Olivier Messiaen: Vingt regards sur l´Enfant Jesus.
„Po toľkých rokoch, čo Sonáty a interlúdiá hrám na rôznych miestach, sa vo fáze preparácie klavíra vždy dostaví pocit, akoby som bola opäť na začiatku. Vypreparujem, potom ladím, posúvam predmety, mením ich … Sonáty a interlúdiá sú pre mňa dielom, ktoré pôsobí nadčasovo, podobne ako Bachove Goldbergove variácie. Pri ich počúvaní sa osvieži myseľ, duša sa prečistí a upokojí. Napriek rôznorodosti jednotlivých krátkych skladieb dielo pôsobí ucelene a má ťažko opísateľný meditatívny účinok, “ povedala Nora Skuta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM