Rôzne

Takto sme vzdávali hold nehynúcej lásky k bratskému sovietskemu ľudu: FOTO zo Žiliny, ktoré musíte vidieť

Mladšie ročníky o nich počuli asi len z rozprávania, tí starší ich zažili na vlastnej koži. Manifestácie pri príležitosti Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie sa konali aj u nás a ako to vyzeralo, približujú dobové fotografie.

Ilustračný obrázok k článku Takto sme vzdávali hold nehynúcej lásky k bratskému sovietskemu ľudu: FOTO zo Žiliny, ktoré musíte vidieť
Zdroj: TASR

Námestie Andreja Hlinku v Žiline bolo v piatok 6. novembra 1959 dejiskom manifestácie 15-tisíc pracujúcich krajského mesta. Tí podľa dobovej tlače pri príležitosti 42. výročia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie a otvorenia Mesiaca československo-sovietskeho priateľstva vzdali hold nehynúcej vďaky a lásky bratskému sovietskemu ľudu za oslobodenie a za každodennú pomoc pri výstavbe socializmu v našej vlasti.

Októbrová revolúcia bol ozbrojený prevrat v Rusku, ktorý sa odohral 7. novembra 1917 (25. október podľa juliánskeho kalendára, ktorý vtedy v Rusku platil). Z iniciatívy vodcu niekdajšej boľševickej frakcie sociálno-demokratickej strany Ruska V. I. Lenina bola pripravená akcia, ktorá zásadne poznamenala dejiny 20. storočia.

Ako vyzerali žilinské manifistácie pri príležitosti Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie, si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Zdroj: tasr, wikipedia.sk

FOTO: Ako vyzerali oslavy októbrovej revolúcie v Žiline?
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM