Soňa Vanovčanová Kultúra Video

Symbol zimy odplával vo Váhu: V Strečne privítali jar, VIDEO a FOTO

V malebnom Strečne symbolicky odprevadili zimu do vôd Váhu. Morena v plameňoch opustila chotár obce a jar má podľa starých obyčají brány otvorené...

Zdroj: Dnes24.sk

Sobotné popoludnie (30. marca) v obci Strečno bolo venované jarným zvykom. Organizátorka podujatia Marta Štadaniová z Tvorivej dielne spod Strečna nám prezradila, že hoci pochádza zo susednej obce Stráňavy, obyčaje v nich boli podobné. Tento rok po prvýkrát zorganizovala spoločne s Obecným úradom Strečno Pálenie Moreny.

Podľa Marty Štadániovej prešiel sprievod detí s Ľudovou hudbou Parta od kultúrneho domu až k rieke Váh. „Deti spievali pesničky k páleniu Moreny, ktorú sme vyzliekli, zapálili a hodili do vôd Váhu. Aby sa zima vrátila kam patrí a prišla jar. Chceli sme deti zaujať, aby nezabúdali na tradície a aby v nich pokračovali,“ povedala Štadániová.

"S myšlienkou prišla skupina Tvorivá dielňa spod Strečna. Oslovila obec a my sme boli veľmi radi. Niečo takéto sa uskutočnilo prvýkrát. V podstate ide o staroslovanský zvyk vynášania Moreny, kedy ľudia hodením Moreny do vody chceli privolať jar,“ vysvetlila zástupkyňa starostu obce Strečno Beáta Badibangová.

Po ukončení sprievodu s Morenou pripravili organizátori pre deti a rodičov súťaže v hľadaní zlatého vajíčka, maľovaní vajíčok a pletení korbáčov.

Pozrite si FOTOREPORTÁŽ z pálenia Moreny

V Strečne privítali jar: Morena odplávala do mora
38
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Morenu zvykli podľa stráňavskej rodáčky Marty Štadaniovej (53) vynášať v jej rodnej obci počas Čiernej nedele „na rieku“. „Bolo to dva týždne pred Veľkou nocou, keď sa v kostoloch zakrývali kríže. Morenu vyrobili dievčence zo slamy, obliekli ju do starých ženských šiat, napichli na dlhú palicu a v sprievode vyniesli von z obce ako symbol zimy a smrti. O tomto zvyku mi rozprávala stará mama, nič podrobnejšie však nevieme. Podobnú obyčaj dodržiavali aj ľudia v Strečne,“ povedala Marta Štadaniová.

Jarné zvyky sa od obce do obce rôznili. Hoci je Strečno od Stráňav vzdialené, čo by kameňom dohodil, aj vo vynášaní Moreny nájdeme malé odlišnosti. Alebo si už len dnešné generácie nespomínajú a nositelia pôvodných tradícií už medzi nami dávno nežijú. Ako uviedla Otka Kadašiová (72) z Kúdeľnej izby zo Strečna, Morena sa v ich obci vynášala podľa rozprávania jej mamy na Kvetnú nedeľu a zároveň sa do obce prinášalo letečko. „Mama spomínala, že po veľkej omši šli dievčatá vyniesť Morenu na Váh a do dediny priniesli letečko – prút ozdobený krepovými ružičkami a stužkami. V obci na symbol jari čakali ľudia…,“ podelila sa o spomienky Otka Kadašiová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM