Soňa Vanovčanová Kultúra

S marcom sa treba rozlúčiť poriadne: Akcie v Žiline

Záverečný marcový týždeň ponúka viacero zaujímavých podujatí v našom meste. Stačí si len vybrať, kam pôjdete.

Ilustračný obrázok k článku S marcom sa treba rozlúčiť poriadne: Akcie v Žiline
Zdroj: Dušan Guman

Koncert

Pondelok, 25. marca, o 19.00 hod., Veľká scéna, dom odborov

Adam Ďurica a hostia – akustické koncerty Adam Ďurica si pre svojich fanúšikov pripravil skutočnú hudobnú lahôdku. Už na jar roka 2019 naplánoval akustické turné v sprievode svojich hostí a skvelých hudobníkov. Divákom sa predstaví v siedmich slovenských mestách od Žiliny až po Prešov, kde odznejú jeho najväčšie hity ako Holubička, Spolu, Jazero, Neľutujem či Mandolína v aranžmánoch a s novým zvukom a dozviete sa ako niektoré z nich vznikli.

V každom meste bude mať akustický koncert špeciálneho hudobného hosťa: Sima Martausová, Peter Bič a Viktória z Peter Bič Project, Karmen Pál-Baláž a ďalší.

Prednáška

Utorok, 26. marca, 17.00 hod., Rosenfeldov palác

Jarné zvyky a Veľká noc / Katarína Nádaská
Niektoré slovenské zvyky a tradície sú zvláštne a ich význam hrôzostrašný. Jedna z najznámejších slovenských etnologičiek Katarína Nádaská pozná odpovede na všetky otázky ohľadom zvykov a tradícií.
Všetky slovenské zvyky a tradície má v malíčku. Katarína Nádaská je autorkou niekoľkých desiatok odborných štúdií, najnovšie sa zaoberá výskumom čarodejníc na Slovensku, ktorých je vraj aj v tomto storočí dosť.
Venuje sa popularizácii vedy, najmä histórii každodennosti, tradícií a zvykov v slovenskej ľudovej kultúre. Odborne sa venovala náboženskej etnológii (ľudová religiozita, mariánsky kult a jeho prejavy), etnomedicíne, ľudovej mágii, výročným zvykom, vizuálnej antropológii, muzeológii a kultúrnemu dedičstvu.

Kino / Crème de la Crème

Utorok, 26. marca, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Je mi fajn, s. r. o. (r. Benoît Delépine, Gustave Kervern)
Monique vedie spoločenstvo Emauzy blízko mestečka Pau, kde zamestnáva ľudí, ktorí sa dostali na dno a dostávajú novú šancu. Po rokoch sa z ničoho nič vráti jej brat Jacques – ľahtikársky darmožráč, ktorého zaujíma len jediné: ako zbohatnúť. Jacquesa k novému podnikateľskému zámeru inšpiruje jeho bývalý spolužiak, ktorý investoval do svojho nového imidžu a tak sa stal úspešným. Dostane „geniálny“ nápad. Nahovorí Monique a zopár ďalších priateľov z jej komunity, že jedinú možnosť, ako začať nový život, ponúka plastická chirurgia. A tak sa spolu vydajú na bizarnú cestu do Bulharska, kde je takýto zákrok pomerne lacný.

Je mi fajn, s.r.o. (I Feel Good) – Benoît Delépine, Gustave Kervern / FR / 2018 / 103 min / české titulky

Maľovanie na textil

Streda, 27. marca, 17.00 hod., Krajská knižnica v Žiline

Priemyselná výroba vytlačila ručné práce na istú dobu do úzadia, no dnes zažívame skutočnú renesanciu hand made tvorby. Ak sa chcete naučiť techniku maľovania na textil, neváhajte a prihláste sa na workshop na stránke npc.sk.

Koncert

Streda, 27. marca, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Kalle (CZ) a akustickou kapelou, Ane Bjerkan (NO)
Melancholicky krásna hudba s jedným z najkrajších hlasov českej nezávislej scény. Táborská dvojka Kalle zahrá vo výnimočnom šesťčlennom zložení, kde namiesto pedálových efektov uvidíte na pódiu klasické akustické nástroje. Spev, akustická gitara, basa, bicie, harmónium a violončelo v súhre, ktorá zachováva post-rockovú atmosféru živých koncertov Kalle a vkladá do nej nový rozmer. Prierez z oceňovaných albumov Saffron Hills a Live from the Room doplnia aj nové skladby. Ane Bjerkan si svojím výnimočným hlasom a charizmou postupne získava zaslúženú pozornosť medzi nastupujúcou generáciou nórskych umelcov. Aj keď Ane nie je nijako zviazaná žánrami, jej tvorba sa dá popísať ako temnejší pop so stopami po nórskom folku, ale i jazze.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM