Igor Petrík Správy

Študenti riešili celosvetové problémy: Župa hostila modelové zasadnutie OSN

Študenti z celého sveta a Európy sa zišli v Žiline, aby diskutovali o súčasnej geopolitickej situácii na modelovom zasadnutí Organizácie spojených národov - ZAMUN 2015. Trojdňová konferencia potrvá do konca týždňa.

Ilustračný obrázok k článku Študenti riešili celosvetové problémy: Župa hostila modelové zasadnutie OSN
Zdroj: TASR

Už po štvrtýkrát dostali študenti z Indie, Izraela, Španielska, Fínska, Holandska, Luxemburska, Nemecka, Českej republiky a Slovenska priestor vyjadriť svoje názory, myšlienky a argumenty k súčasnej geopolitickej situácii na modelovom zasadnutí Organizácie spojených národov – ZAMUN 2015. Konala sa v stredu v sídle Žilinského samosprávneho kraja, informovala jeho hovorkyňa Lenka Záteková.

„Témy pre diskutérov sú rozdelené do štyroch oblastí, ktoré sú zamerané na financovanie teroristických skupín, obchodovanie s ľuďmi a korupciu, bezpečnosť vzdušného priestoru a najchudobnejšie krajiny sveta. Všetky prednášky a diskusie prebiehajú v anglickom alebo francúzskom jazyku a študenti z celej Európy a sveta majú možnosť prezentovať svoje vlastné stanovisko k týmto témam,“ doplnila Záteková.

Ako ďalej dodala, cieľom trojdňovej konferencie, ktorej organizátorom je Gymnázium bilingválne v Žiline, je podnietiť vzdelávanie a diskusie o aktuálnych problémoch a výzvach, medzinárodných vzťahoch a diplomacii. Potrvá do piatka 10. apríla

„Modelové zasadnutie OSN predstavuje veľkú príležitosť pre mladých ľudí podieľať sa na riešení súčasnej problematiky v oblasti globálnej bezpečnosti, environmentalistiky a geopolitiky. Študenti si môžu vyskúšať konštruktívnu diskusiu, silnú argumentáciu či hľadanie kompromisov, a to všetko v cudzom jazyku,“ konštatoval žilinský župan Juraj Blanár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM