Zuzana Vajayová Rôzne

Správa ciest ŽSK spustí zimnú pohotovosť na konci novembra

Správa ciest (SC) Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) spustí plnú zimnú pohotovosť koncom novembra, ak si to vyžiada aktuálny vývoj počasia. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Radka Kulaviaková.

Operatívna pohotovosť platí podľa Kulaviakovej od 1. novembra 2011. „O zjazdnosti ciest počas zimy informuje verejnosť dispečersko – spravodajská služba správy ciest. Vodiči nájdu informácie na internetovej stránke samosprávneho kraja www.regionzilina.sk, v časti GIS ŽSK. Tu môžu sledovať aj pohyb vozidiel, ktoré vykonávajú zimnú údržbu ciest II. a III. triedy v celkovej dĺžke 1448 km. Na základe zmluvnej dohody udržiava SC ŽSK v zimných mesiacoch aj takmer 480 km ciest I. triedy, ktoré patria štátu,“ uviedla hovorkyňa ŽSK.

Doplnila, že o cesty sa počas zimnej údržby stará viac ako 260 pracovníkov. „SC ŽSK zabezpečuje zjazdnosť ciest posypom, odstraňovaním snehu a cestných prekážok. Pripravených je 10 šípových pluhov, 6 autogréderov, 25 nakladačov, 2 traktory sypače a 9 nákladných vozidiel, ako aj 116 sypačov s radlicou, 8 snehových fréz a 18 traktorov s radlicou. V prípade mimoriadnych udalostí je navyše zabezpečených 8 externých traktorov s radlicou a 2 nakladače, najmä pre región Kysúc a Turca,“ povedala Kulaviaková.

„Stroje zimnej údržby sú v nepretržitej pohotovosti pripravené k zásahu na cestách. Predpokladáme, že v tohtoročnej zimnej sezóne nepresiahnu náklady na zásahy vozidiel a celkovú zimnú údržbu ciest sumu 4 milióny eur,“ skonštatoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

Jednotlivé závody SC ŽSK už čerpajú zásoby chemických a inertných posypových materiálov. Predpokladaná spotreba za celé zimné obdobie predstavuje 14.562 ton chemického a 52.488 ton inertného posypu, dodala hovorkyňa ŽSK.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM