Správy

Špeciálny pluk vyberá svojich nováčikov: Nezvládne to každý, šiestim statočným už odzvonilo!

Žilinský 5. pluk špeciálneho určenia začal vyberať nových príslušníkov zo 47 uchádzačov z útvarov a zariadení Ozbrojených síl (OS) SR. Hneď v prvej časti výberu vypadlo 6 uchádzačov, ktorí si odzvonia na zvone z nábojnice.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálny pluk vyberá svojich nováčikov: Nezvládne to každý, šiestim statočným už odzvonilo!
Zdroj: TASR

Šiesti uchádzači boli podľa hovorcu 5. pluku špeciálneho určenia Mária Pažického neúspešní hneď v prvej časti a z ďalších etáp výberu ich vyradili. „Skončili pre nedosiahnutie požadovaného hodnotenia v základnom kritériu – preskúšaní z noriem pohybovej výkonnosti. Všetci neúspešní uchádzači o službu v pluku si v závere pobytu na pôde Síl pre špeciálne operácie ako prejav čestného ukončenia výberu ‚odzvonia‘ na zvone z nábojnice, na ktorej je vyobrazený znak žilinského pluku spolu s mottom pluku: Credis in adversis virtus – V Ťažkostiach statočnosť rastie,“ uviedol Pažický.

Doplnil, že výber sa koná formou sústredeného výcviku jednotky v priestoroch 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. „Cieľom je vybrať príslušníkov OS SR pre potreby 5. pluku špeciálneho určenia ako jednotky určenej pre plnenie úloh Síl pre špeciálne operácie. Výber pozostáva z testov fyzickej zdatnosti, vševojskového preskúšania, preverenia odbornej a jazykovej spôsobilosti, psychotestov a komplexného zamestnania v teréne. Na výbere sa uchádzač zúčastňuje na vlastnú žiadosť a dobrovoľne, maximálne trikrát. Akceptovanie splnenia podmienok pre prijatie do 5. pluku špeciálneho určenia po úspešnom absolvovaní výberu je možné počas dvoch rokov,“ dodal hovorca 5. pluku špeciálneho určenia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM