Adela Fruckova Samospráva

Smršť klasickej hudby neobíde Žilinu ani tentokrát: Aké lákadlá môžete zažiť na festivale Allegretto?

Už po 26-krát zavítajú do Domu umenia Fatra mladí umelci svetového formátu, ktorí budú účinkovať sólovo alebo so sprievodom orchestra. Počas šiestich koncertných večerov vystúpi desať interpretov a dve komorné telesá z rôznych krajín.

Ilustračný obrázok k článku Smršť klasickej hudby neobíde Žilinu ani tentokrát: Aké lákadlá môžete zažiť na festivale Allegretto?
Zdroj: TASR

Allegretto Žilina je medzinárodný festival klasickej hudby, ktorý sa koná každoročne v apríli v Žiline. Festival do roku 2013 vystupoval pod názvom Stredoeurópsky festival koncertného umenia. Hlavným poslaním festivalu je prezentovať umelcov z rôznych krajín Európy vrátane Slovenska, ktorí sú laureátmi najrenomovanejších svetových súťaží, pričom mnohokrát ide o ich debutové vystúpenie nielen v Žiline, ale aj na Slovensku.

Pestrý výber interpretov

Festival trvajúci jeden týždeň pozostáva zo šiestich večerných koncertov, z ktorých minimálne tri sú orchestrálne. Vybraní špičkoví mladí umelci a komorné súbory účinkujú sólovo alebo so sprievodom popredných orchestrov zo Slovenska a z okolitých krajín. Súčasťou festivalu je aj popoludňajší koncert laureátov Súťaží študentov slovenských konzervatórií a prípadne iných sprievodných podujatí, ako sú interpretačné workshopy, besedy a semináre. Okrem prezentácie vrcholného umenia je festival miestom stretnutí hudobných pedagógov, muzikológov, hudobných kritikov, reprezentantov agentúr, kultúrnych inštitúcií a zahraničných hostí.

Hlavným organizátorom festivalu je Hudobné centrum, ktoré realizuje festival z poverenia a s finančným príspevkom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Jeho hlavným partnerom je domáci Štátny komorný orchester Žilina, na pôde ktorého sa festival odohráva. K propagácii festivalu prispieva podstatnou mierou aj Rozhlas a televízia Slovenska, ktorý okrem iného každoročne realizuje nahrávky z vybratých vystúpení mladých koncertných umelcov.

Vynikajúci taliansky klavirista

Otvárací koncert bude patriť vynikajúcemu talianskemu klaviristovi Federicovi Collimu – laureátovi veľmi známej Medzinárodnej klavírnej súťaže v anglickom Leedse (2012). Mladý interpret, ktorý koncertuje v prestížnych sálach po celom svete a dostáva sa mu uznania od publika ako aj kritiky, zavíta na Slovensko po prvýkrát a v Žiline sa predstaví s Koncertom pre klavír a orchester č. 3. od S. Rachmaninova. Spoločne s ním vystúpia Janáčkova filharmónia Ostrava a vynikajúci americký dirigent Case Scaglione.

Festival Allegretto Žilina sa počas svojej histórie vyprofiloval na jeden z najvýznamnejších slovenských hudobných festivalov klasickej hudby a umožňuje zaradenie našej krajiny do medzinárodného európskeho kultúrneho kontextu a do povedomia širšej verejnosti doma i v zahraničí. Okrem významného prínosu, ktorý festival predstavuje pre samotných mladých interpretov, bohatou mierou prispieva aj k propagácii klasickej hudby a kvalitného interpretačného umenia.

Čítajte tiež:

V Žiline môžete zažiť naozajstnú hudobnú chuťovku: Pod Dubňom bude medzinárodný festival, toto sú jeho lákadlá

Pod Dubňom sa chystá veľká bojová šou: Prenášať ju bude vyše 40 televízií sve­ta!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM