Igor Petrík Správy

Slovania a Vikingovia pri Žiline už onedlho: Kôň vraj vyveští výsledok krutej bitky

Onedlho sa kúsok od Žiliny uskutoční nultý ročník originálneho podujatia UTGARD. Akcia ľuďom predstaví, ako žili Slovania a Vikingovia, chýbať nebudú skupinové boje, ale tiež veštenie výsledku bitky prostredníctvom koňa.

Ilustračný obrázok k článku Slovania a Vikingovia pri Žiline už onedlho: Kôň vraj vyveští výsledok krutej bitky
Zdroj: Dnes24.sk

Bitka takmer stovky bojovníkov v historicky verných dobových kostýmoch, využívajúcich funkčné repliky dobových zbraní a výzbroje bude vyvrcholením nultého ročníka rane stredovekého festivalu Vikingov a Slovanov na Slovensku, UTGARD. Uskutoční sa 11. júla pri obci Jasenové.

„Máme naplánované, že by sa jej mohlo zúčastniť až 100 účastníkov. Bude to niečo ako bitka o moc. Na drevenom moste budú bojovať o jeho ovládnutie,“ povedal pre Žilina 24 Martin Mikolka, organizátor podujatia.

Dodal, že celkovo 19 skupín historického šermu zo Slovenska, Čiech a Poľska predstaví širokej verejnosti ako žili a bojovali Vikingovia a Slovania v období 9. – 11. storočia.

„Súčasťou festivalu bude historický tábor, ukážky taktiky a líniových bojov, dobových remesiel, či dobovej kuchyne. Tiež lukostreľba, prednášky o živote Vikingov a Slovanov, ukážky tetovania tradičným spôsobom. Pre najmenších je pripravená jazda na koni. Zaujímavosťou bude veštenie výsledku bitky prostredníctvom koňa,“ priblížil Mikolka.

Ďalej prezradil, že všetci vystupujúci budú mať ne sebe autentické oblečenie. „Nie je vymyslené. Každá skupina musí splniť prísne kritéria, čo sa týka výzbroje a taktiky boja. Čo je dovolené, čo je zakázané,“ dodal Mikolka.

Foto: Martin Mikolka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM