Iveta Hrabovská Rôzne

Robot pod Novou synagógou: Skúmal unikátne rozvody

Prototyp robotického minivozidla TATRARUV-250, ktoré má slúžiť armáde, hasičom alebo iným špeciálnym jednotkám poslali jeho autori do podzemných vzduchových kanálov pod architektonickou pamiatkou od Petra Behrensa.

Ilustračný obrázok k článku Robot pod Novou synagógou:  Skúmal unikátne rozvody
Foto: Iveta Hrabovská

Cieľom bolo zmapovať potenciál unikátnych pôvodných rozvodov pre prípadné znovuvyužitie.

“Z predchádza­júcich pamiatkových výskumov vyvstala potreba doskúmať pôvodné vykurovanie alebo vetranie. Objavili sme množstvo vzájomne prepojených dier a dutín v stenách aj podlahách a preto sme privítali možnosť poslať tam robotický tank s kamerou na diaľkové ovládanie z Trenčína, ktorý sa dostane aj tam, kde človek nie”, povedal Marek Adamov, riaditeľ OZ Truc sphérique, ktoré realizuje obnovu Novej synagógy a jej prestavbu na kunsthalle.

Obnoví sa vetranie a vykurovanie

Využitie robota sa podarilo na odporúčanie Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity, s inicátori rekonštrukcie nadviazali pred časom spoluprácu na príprave stavebných prác. Do synagógy sa preto prišiel okrem pracovníkov CTV z Trenčína pozrieť aj dekan Stavebnej fakulty ŽU Josef Vičan, prof. Ing. CSc. a ďalší pracovníci a študenti fakulty a tiež zástupcovia spoločnosti COLT, ktorá bude na základe získaných dát skúmať možnosti obnovy tejto technickej zaujímavosti.

Predpokladaným výsledkom bude obnova pasívneho vykurovania a vetrania prostredníctvom systému dier a vzduchových kanálov v stenách a podlahách objektu. Keďže všetky plány architekta Behrensa boli stratené, iniciátori rekonštrukcie sa domnievajú, že podobný systém mohol v synagóge v roku 1931 fungovať.

“Náš robot je pásovým vozidlom schopným prekonať rôzne prekážky a najmä dostať sa na miesta, kde to môže byť nebezpečné – napríklad v prípade požiaru, jedovatého plynu alebo zamínovaného územia. Možnosti jeho využitia však naďalej objavujeme a každá takáto úloha, akú sme dnes realizovali v synagóge, je pre nás zaujímavou výzvou. Testujeme robota do sériovej výroby a zároveň prispejeme k dobrej veci, akou je obnova významnej pamiatky”, povedal Marek Šutliak, jeden z autorov TATRARUV-250 z trenčianskeho združenia CTV.

Plány v tomto roku

Rekonštrukcia Behrensovej Novej synagógy na kunsthalle sa začala od roku 2012, pamiatku symbolicky prenajala OZ Truc sphérique Židovská náboženská obec v Žiline na 30 rokov. Okrem vybúrania všetkých neskorších prestavieb v interiéri je cieľom výskum a príprava kompletného projektu obnovy a revitalizácie v podobe umeleckej inštitúcie.

V pláne na rok 2013 je nová strecha, rekonštrukcia pôvodných okien a dverí, ako aj prvé reštaurátorské práce v kupole synagógy. Združeniu aktivistov sa pomaly darí skladať prostriedky z rôznych zdrojov. Okrem verejnej zbierky, v ktorej sa už vyzbieralo vyše 22-tisíc eur, podpory Ministerstva kultúry SR, Mesta Žilina a súkromných sponzorov, sa podarilo získať aj dva menšie európske granty. Z celkového rozpočtu sa podarilo získať doteraz asi pätinu.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM