Správy

Pomáha aj Žilina: Mesto bude okresným koordinátorom pomoci vojnou zasiahnutej Ukrajine

Ľudia, ktorí disponujú voľnými ubytovacími kapacitami na dočasné ubytovanie pre ľudí z Ukrajiny, môžu zanechať informácie.

Ilustračný obrázok k článku Pomáha aj Žilina: Mesto bude okresným koordinátorom pomoci vojnou zasiahnutej Ukrajine
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Žilina bude okresným koordinátorom pomoci vojnou zasiahnutej Ukrajine. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka na seba v pondelok prevzalo koordináciu humanitárnych činností. Bude pri tom spolupracovať s iniciatívou Žilina pomáha Ukrajine, Ukrajinským komunitným centrom v Žiline i organizáciami v správe mesta.

Aktuálne sa v meste pripravuje pasportizácia ubytovacích a skladovacích priestorov. „Mestský krízový štáb zriadi Centrum prvého kontaktu na pomoc Ukrajine. K dispozícii bude pre občanov, ktorí chcú poskytnúť pomoc, či pre utečencov, ktorí pomoc potrebujú. Sme ochotní a pripravení pomôcť. Opäť sa ukázalo, že sa vieme v Žiline zomknúť a spojiť pre dobrú vec,“ povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

Objem je naplnený

Doplnil, že samospráva rešpektuje samostatné humanitárne aktivity subjektov či jednotlivcov v meste Žilina. No pre ich efektívnosť má záujem, aby boli koordinované, k čomu podniká potrebné kroky.

„Slovenský Červený kríž na svojej internetovej stránke informuje, že objem materiálnej pomoci je momentálne naplnený. Rozsah potrebnej pomoci je momentálne len ťažko odhadnuteľný a bude ju treba veľmi dôkladne koordinovať prostredníctvom krízových štábov,“ podotkol hovorca mesta Žilina.

Ľudia, ktorí disponujú voľnými ubytovacími kapacitami na dočasné ubytovanie pre ľudí z Ukrajiny, môžu podľa neho zanechať informácie na e-maile zilinapomahaukrajine@gmail.com. Alebo iniciatívu kontaktovať prostredníctvom skupiny „Žilina pomáha Ukrajine“ na sociálnej sieti Facebook.

Dopravný podnik mesta Žiliny bude v prípade potreby pomáhať s prepravou väčšieho množstva osôb či nadrozmernej batožiny, dodal Miškovčík.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM