Barbara Dallosová Správy

Počasie sa u nás vyzúri: Pre Žilinský okres platia výstrahy, môže prísť aj povodeň

Divoké júnové počasie pokračuje. Meteorológovia dvíhajú varovný prst. V našich končinách môžeme čakať nielen búrky s krúpami, ale dokonca povodeň.

Ilustračný obrázok k článku Počasie sa u nás vyzúri: Pre Žilinský okres platia výstrahy, môže prísť aj povodeň
Zdroj: TASR

Zdá sa, že pranostika s Medardovou kvapkou tento rok sadla. Daždivý jún pokračuje a pre naše končiny vydali meteorológovia niekoľko výstrah. Medzi nimi aj hydrologickú, teda výstrahu pred prívalovou povodňou.

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), výstraha pred prívalovou povodňou je prvostupňová a platí do štvrtka (18.6.) do šiestej večer pre lokalitu Žilina – sever.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov,“ opisujú meteorológovia.

Okrem toho platí pre náš okres aj výstraha pred búrkami. Do štvrtkového popoludnia hlási SHMÚ druhý stupeň, večer a nasledujúci deň (19.6.) zostáva v platnosti výstraha prvého stupňa.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 – 85 km/h,“ uvádzajú odborníci k prvostupňovej výstrahe s tým, že padať môžu aj krúpy.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM