Rôzne

OBRAZOM: Vášnivá zberateľka má doma poklad. Kde ukrýva tisícky exponátov?

Dvojnásobná mamička Lenka je náruživá zberateľka, doma má viac ako 7-tisíc servítok. Čím jej učarovali?

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Vášnivá zberateľka má doma poklad. Kde ukrýva tisícky exponátov?
Zdroj: Dnes24.sk

Mladá mamička Lenka hovorí, že servítky začala zbierať už jej mama. "Za socializmu bolo trendy zbierať známky, pohľadnice či servítky. Síce nebolo toľko možností a druhov ako dnes, ale predsa niečo nazbierala. Keď som mala sedemnásť, tak mi svoju zbierku približne 3000 kúskov mama podarovala,“ dvojnásobná mamička zo Spiša. Hoci sa zbierka rozrástla a zmenila majiteľku, mama jej s ňou pomáha naďalej.

Motívy od výmyslu sveta

Momentálne sa v Lenkinej zbierke nachádza presne 7695 kúskov servítok rôznych motívov, dokonca aj tvarov. Kým bývala pri rodičoch, servítky boli poukladané v škatuliach, niekde na poličke či skrini.

Čítajte aj: Manželia zo Spišskej majú parádnu zbierku: Hrdia sa aj autíčkom z filmu Vrchní, prchni

Keďže sa zbierka pomaly rozrastá, Lenka má pre ňu vyhradenú celú skriňu. O tom, že je precízna zberateľka svedčí fakt, že má vytvorený aj zoznam, kde má zapísané všetky kúsky svojej zbierky, podelené v 19 kategóriách.

Z rôznych kútov sveta

Vo svojej zbierke má servítky zo Slovenska, Dánska, Česka, Bulharska či Nemecka. "Niečo si kúpim, niečo mi donesú známi či priatelia a niečo si vymieňam s inými zberateľkami cez internet. Posledný rok je to veľký boom na sociálnej sieti sme v uzavretej skupine Slovenky, ale aj ženy zo zahraničia a vymieňame si medzi sebou servítky,“ pochvaľuje si Lenka výdobytky dnešnej doby. Do zbierky jej tak niekedy pribudne v priebehu niekoľkých týždňov aj sto nových kúskov.

Čítajte aj: RETRO: Na sebe trenírky, na nohách jarmilky. Aké pomôcky nechýbali v aktovkách?

Najviac jej učarovali servítky s detskými motívmi a ružami. Práve servítok ruží rôznych farieb a tvarov má presne 236 kúskov. Zaujímalo nás, či ich niekedy používa aj na bežnú spotrebu, napríklad pri stolovaní?

"To určite nie. Výnimkou bol krst nášho syna, kedy som mala viac kusov servítok s jedným motívom.“ Cieľovú hranicu zbierky podľa jej slov určenú nemá, no svoju záľubu v zbieraní využíva aj inak. Servítkovou technikou si zdobí steny a rôzne predmety vo svojej domácnosti.

Novovešťanka Lenka má doma nevšednosť: Zbierka, aká sa len tak nevidí! FOTO
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM