Ivana Milanová Iné športy

Najväčšie šachové podujatie sa volá CHESSFEST: konal sa v Ružomberku a vyhral ho rodák z Liptova

V športovej hale Koniareň v Ružomberku sa začal 3. júna šachový festival CHESSFEST. Turnaj slávnostne otvoril primátor mesta Ružomberok, Igor Čombor, ktorý bol zároveň aj garantom podujatia. Stretnutie odštartovalo majstrovstvami Slovenska družstiev mladších žiakov za účasti 29 družstiev.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšie šachové podujatie sa volá CHESSFEST: konal sa v Ružomberku a vyhral ho rodák z Liptova
Zdroj: Šachový klub Ružomberok

O tom, že prvý turnaj nemá jasného favorita presvedčila aj výsledková listina, kde na prvých 3 miestach skončili družstvá s rovnakým počtom bodov, so 6 výhrami a 1 prehrou. O víťazoch museli rozhodovať až pomocné kritériá a tak zlato ostalo na Liptove v Liptovskej šachovej škole, druhé skončili Malacky a bronz si odniesol Slovan Bratislava.

V sobotu pokračoval turnaj najväčším podujatím za účasti takmer 300 hráčov, majstrovstvá Slovenska mládeže v 14 kategóriách. V najsilnejšej kategórii chlapcov do 20 rokov zvíťazil len 15 ročný Jerguš Pecháč z Mladosti Žilina, ktorý sa rozhodol, že nastúpi v silnejšej kategórii, ako v tej, v ktorej mohol hrať. V jeho kategórii chlapcov do 16 rokov zvíťazil Igor Lintner z KŠN Bratislava. V najsilnejšej dievčenskej kategórii dievčat do 20 rokov bodovala Eva Meszárošová z Dvorov nad Žitavou a v kategórii dievčat do 16 rokov uspela Anna Vrtiaková z KŠN Bratislava. Zaujímavý výsledok dosiahol aj ďalší hráč KŠN Bratislava, Samir Sahidi, ktorý v kategórii chlapcov do 14 rokov vyhral všetkých 7 partií.

Šach ožil na jarmoku

Po skončení sobotňajšieho turnaja sa účastníci majstrovstiev Slovenska presunuli na 30. ružomberský jarmok, kde si proti sebe zahral partiu naslepo Juraj Druska a Štefan Mazúr. Divácky atraktívny súboj, ktorý znázorňovali živé figúry skončil remízou po tom, ako obidvom hráčom ostali na šachovnici už len králi. Aj napriek upršanému počasiu sa pri šachovnici nazbierala početná skupina návštevníkov jarmoku.

V nedeľu turnaj pokračoval ďalšími 2 podujatiami. Majstrovstvami Slovenska družstiev starších žiakov, ktorých účasť usporiadateľov prekvapila nielen kvantitou, ale aj kvalitou. Na koniec si zlato odnieslo KŠN Bratislava A, ktoré odsunulo vďaka horšiemu pomocnému hodnoteniu na druhé miesto Junior Banskú Bystricu. Bronz si s prehľadom odnieslo KŠN Bratislava B.

Súbežne s majstrovstvami družstiev sa konal aj 19. ročník medzinárodného šachového turnaja o pohár primátora mesta Ružomberok za účasti slovenskej špičky. Na štartovej listine nechýbali veľmajstri, medzinárodní majstri, reprezentanti olympiády a tak bolo od začiatku jasné, že o víťazný pohár budú ťažké boje. Na koniec sa zo zlata tešil slovenský reprezentant a veľmajster Milan Pacher, druhý skončil rodák z Liptova a medzinárodný veľmajster Juraj Druska a tretie miesto si odniesol deviaty hráč sveta medzi vysokoškolákmi, Štefan Mazúr.

„Podujatia sa veľmi vydarili aj vďaka skvelej práci rozhodcov na čele s Karolom Pekárom a celého organizačného tímu“, pochvaľoval si Marek Zelnický, riaditeľ podujatia. Vedeli sme, že nás čaká náročná séria turnajov a v súčasnosti organizujeme vrchol celého CHESSFESTu a ním sú oficiálne majstrovstvá Európy amatérov v šachu za účasti 80 hráčov z 11 krajín.

Autor: Natália Holáková – PR manažér ŠK Ružomberok

Čítajte tiež:

http://ruzomberok.dnes24.sk/…vnicu-237323

http://ruzomberok.dnes24.sk/…iatok-240400

Najväčšie šachové podujatie sa volá CHESSFEST: konal sa v Ružomberku a vyhral ho
10
Galéria
Zdroj: Šachový klub Ružomberok
Zdroj: Šachový klub Ružomberok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM