Správy

Mesto je pripravené vyčleniť priestory pre ubytovanie Ukrajincov: Organizuje aj zbierku

Mesto Ružomberok pomôže občanom Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojenským konfliktom v domovine.

Ilustračný obrázok k článku Mesto je pripravené vyčleniť priestory pre ubytovanie Ukrajincov: Organizuje aj zbierku
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková

Hovorca ružomberského primátora Viktor Mydlo potvrdil, že táto pomoc vyplýva z piatkového (25. 2.) rokovania zástupcov Ružomberka a Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku, ktoré reagovalo na obavy ukrajinských študentov.

Doplnil, že v meste žije približne 300 ukrajinských študentov. „Mesto Ružomberok je pripravené pre potreby dočasného núdzového ubytovania migrujúcich Ukrajincov vyčleniť školské priestory. Zároveň vyzýva občanov, predovšetkým dobrovoľníkov, aby boli v pohotovosti pre prípadné vyhlásenie zbierky šatstva, potravín alebo iného materiálu,“ povedal primátor Igor Čombor.

Finančná zbierka

V nasledujúcich dňoch sa podľa Mydla začne aj finančná zbierka na účely pomoci ukrajinským občanom v Ružomberku. „Jej cieľom bude finančne zastrešiť najmä nákup potravín a potrebných zdravotníckych pomôcok. Mesto pri tom pravdepodobne využije krízový účet, zriadený pôvodne pre zmiernenie následkov pandémie. O presnom účte bude samospráva informovať,“ do­dal.

Krízový tím

Zástupcovia mesta Ružomberok a KU vytvorili aj krízový tím, ktorý sa bude otázkami možnej migračnej vlny v Ružomberku zaoberať.

Je našou morálnou povinnosťou pomôcť každému, kto je v nebezpečenstve. Preto vynaložíme všetko úsilie, aby sme pomohli čo najväčšiemu počtu ľudí utekajúcich pred konfliktom. Takáto pomoc však musí byť adresná, a preto aj naďalej budeme vo veľmi úzkom kontakte s ukrajinskou komunitou v Ružomberku a KU, kde študuje najväčšia časť tejto skupiny,“ ozrejmil primátor.

Zábery z hraničných priechodov s Ukrajinou
15
Galéria

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM