Správy

Ďalšia MIMORIADNA situácia! Most zatopilo a je v KATASTROFÁLNOM stave, FOTO

Na moste v Korytnici vyhlásia mimoriadnu situáciu. Čo sa stalo?

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia MIMORIADNA situácia! Most zatopilo a je v KATASTROFÁLNOM stave, FOTO
Zdroj: Facebook.com/Erika Jurinová

Na moste v kúpeľnej osade Korytnica v okrese Ružomberok vyhlásia mimoriadnu situáciu. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová s tým, že most je znehodnotený a je vo veľmi zlom stave. Nachádza sa na jedinej prístupovej komunikácii do miestnej časti Korytnica.

Most podmylo a zatopilo

Vplyvom výdatných zrážok došlo vo februári k podmytiu a zatopeniu mosta. Po opadnutí hladiny potoka Korytnica ho podrobili statickému posúdeniu.

„Mostný zvršok je zdegradovaný, je potrebné ho odstrániť a vybudovať nový, spolu s rímsou a zvodidlami. Počas najbližších dní zvoláme krízový štáb, na ktorom budeme informovať o výsledkoch statického posúdenia a vyhlásená bude mimoriadna situácia,“ potvrdila riaditeľka odboru dopravy Úradu ŽSK Gabriela Tisoňová.

Prebiehajú práce

Na mieste robia záchranné a zabezpečovacie práce. Ich súčasťou bude aj vybudovanie náhradného premostenia, ktorého stavba potrvá približne dva až tri týždne. „V závislosti od klimatických podmienok, keďže v tomto období je obrovský spád dažďových zrážok,“ doplnila Tisoňová.

Náhradné premostenie

Počas stavby náhradného premostenia povolia prejazd vozidiel po existujúcom moste v obmedzenom režime. A to tak, aby zabezpečili prístup obyvateľov Korytnice.

„V tejto chvíli je spracovaná projektová dokumentácia na rekonštrukciu a prebieha verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby,“ ubezpečila Lacová s tým, že dočasné premostenie s obchádzkovou trasou bude stáť približne 40-tisíc eur.

Rekonštrukcia objektu je odhadovaná na približne 180-tisíc eur.

„Všetky zabezpečovacie práce si budeme uplatňovať u ministerstva životného prostredia a miestneho príslušného okresného úradu,“ poznamenala krajská hovorkyňa.

V zlom a veľmi zlom stave je v súčasnosti 160 mostných objektov v ŽSK. V rokoch 2018 až 2023 v Žilinskom kraji zrekonštruovali 88 mostov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Na moste v Korytnici vyhlásia mimoriadnu situáciu
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM