Tomáš Batiz Správy

Zaujímavá novinka na Háji Nicovô: Hmyz bude mať vlastný hotel

Úkryt pre mnohé druhy hmyzu poskytuje domček, ktorý pribudol na kvetnej lúke Hája-Nicovô v Liptovskom Mikuláši. Postavený je z prírodných materiálov.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá novinka na Háji Nicovô: Hmyz bude mať vlastný hotel
Zdroj: Mesto Liptovský Mikuláš

Úkryt pre mnohé druhy hmyzu poskytuje domček, ktorý pribudol na kvetnej lúke Hája-Nicovô v Liptovskom Mikuláši. Postavili ho ako súčasť projektu mesta s názvom Lesopark Háj-Nicovô – prírodovedecká náučná trasa, na ktorej participovalo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva.

Hmyzí hotel je okrem iného útočiskom pre hmyz, ktorý sa vyvíja v dreve či jeho dutinách. Ide hlavne o chrobáky a blanokrídly hmyz, ktorého larvy sa vyvíjajú v dutinkách v dreve či tŕstí. Podľa Jána Lakotu z múzea jaskyniarstva sa v domčeku môžu ukrývať tiež ucholaky, šváby či chrobáky. „Hmyzie domčeky teda zabezpečujú aj nevyhnutnú ochranu mnohým hmyzím druhom či možnosť ich nerušeného vývinu,“ vysvetlil.

Hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková informovala o tom, že na stavbe hmyzieho hotela sa zúčastnili aj žiaci zo Základnej školy Márie Rázusovej-Martákovej v Liptovskom Mikuláši. Postavený je z prírodných materiálov a využiteľného odpadu. Náklady na jeho postavenie tvorili len zakúpené klince a ochranné pletivo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM