Tomáš Batiz Správy

Mikulášsky primátor Blcháč: Na nárast stravníkov sme sa pripravili

Školské jedálne v Liptovskom Mikuláši by mali byť na stravníkov pripravené. Potvrdil to primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášsky primátor Blcháč: Na nárast stravníkov sme sa pripravili
Zdroj: TASR

Mesto Liptovský Mikuláš investovalo v tomto roku do rekonštrukcií kuchýň a technologického vybavenia materských a základných škôl (ZŠ) približne 300.000 eur z vlastných zdrojov. Počas prázdnin sa tak samospráve podarilo pripraviť školské kuchyne na zvýšený záujem o stravu v súvislosti s dotáciou na obedy. Skonštatoval to vo štvrtok počas kontrolného dňa v Materskej škole (MŠ) Agátik liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč.

V minulom roku školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta pripravovali obedy pre 2100 stravníkov. V tomto roku zaznamenávajú nárast o 1580 obedov oproti minulému roku. „Ešte pred prázdninami nám táto kapacita našich vývarovní chýbala, po prázdninách sme však pripravení zabezpečiť stopercentné stravovanie v našich školách a škôlkach. Podarilo sa nám aj personálne obsadiť miesta v kuchyniach a kuchárky sa medzičasom už zaučili pracovať s technologickým vybavením,“ načrtol Blcháč.

Opatrenia na stopercentný štart dotačného stravovania v školskom roku 2019/2020 prijala radnica ešte pred novým školským rokom. „Opatrenia sme začali systematicky robiť hneď po ohlásení vyplácania dotácií na stravu," uviedol Blcháč.

"V našom meste rozsiahle investície do priestorového a technologického vybavenia smerovali počas letných prázdnin do dvoch MŠ a do ZŠ s MŠ Okoličianska. Už v minulom roku sme tiež investovali do kuchyne v MŠ Žirafka,“ konkretizoval liptovskomikulášsky primátor.

V MŠ Agátik bolo na nákup technologického vybavenia potrebné vynaložiť 44.000 eur. Stravu pre 139 detí a 25 zamestnancov vydávajú v priestoroch, ktoré slúžili ako výdajňa už v minulosti, preto neboli potrebné stavebno-technické úpravy. „V kuchyni nám pribudli nové stroje, napríklad konvektomat, elektrický sporák, panvica, univerzálny robot, pracovné stoly, mraziace boxy, chladničky, ohrevný výdajný pult a mnoho iného. Veľmi nám to uľahčí prácu, lebo sú to všetko nové stroje,“ skonštatovala vedúca školskej jedálne Anna Jezná.

Školská jedáleň má štyroch zamestnancov – kuchárku, pomocnú silu, ekonómku a vedúcu školskej jedálne. „Kuchárku a pomocnú silu sme prijali cez úrad práce,“ podotkol vedúci odboru školstva na liptovskomiku­lášskom mestskom úrade Ján Hučík.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM