Tomáš Batiz Rôzne

Mikulášsku bytovku na fotke iste spoznávate: Toto prvenstvo jej už nikto nevezme!

Obraz Liptovského Mikuláš ako ho poznáme dnes vypĺňajú prevažne bytové domy. No nebolo tomu tak vždy a bytovky sa tu neobjavili zrazu a naraz.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášsku bytovku na fotke iste spoznávate: Toto prvenstvo jej už nikto nevezme!
Foto: Tomáš Batiz

Nahliadnite s nami na malú chvíľu do sídliskovej histórie Liptovského Mikuláša. Aj keď si metropolu Liptova dnes už bez bytových domov ani nedokážeme predstaviť, do prvých bytov sa ľudia v našom meste začali sťahovať až v 60-tych rokoch minulého storočia. Práve vtedy uzreli svetlo sveta prvá bytovky na Nábreží, takzvané áčka.

„Áčka na Nábreží boli prvé také výškové paneláky v Liptovskom Mikuláši, ktoré sa vybudovali približne v 60-tych rokoch,“ poznamenal Miroslav Kašák, špecialista oddelenia ŠFRB na mikulášskej radnici.

O pár rokov neskôr pribudli v Liptovskom Mikuláši ďalšie bytové domy. Podľa Kašáka z mikulášskej radnice sa ako ďalšie vybudovali výškové bytovky na Hurbanovej ulici v blízkosti autobusovej a vlakovej stanice. „Bolo to približne v roku 1963,“ priblížil Kašák.

Foto: Tomáš Batiz

Trojicu prvých, tým pádom aj najstarších bytoviek v Liptovskom Mikuláši, uzatvárajú výškové paneláky na Štefánikovej ulici, ktoré vznikli koncom 60-tych rokov.

Foto: Tomáš Batiz
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM