Tomáš Batiz Správy

Mikulášske VPS sú už v v zimnej pohotovosti: Táto sezóna priniesla viaceré novinky

Verejnoprospešné služby (VPS) v Liptovskom Mikuláši sú už v pohotovosti. Prinášame vám bližšie informácie k zimnej údržbe ciest a chodníkov.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášske VPS sú už v v zimnej pohotovosti: Táto sezóna priniesla viaceré novinky
Zdroj: TASR

Od polovice novembra začali Verejnoprospešné služby (VPS) držať pohotovosť zimnej údržby. Tá potrvá až do konca marca. Táto zimná sezóna však bude pre nich špecifická. "Vzhľadom na zmenu legislatívy sa už túto zimu musíme starať o všetky chodníky v meste, teda aj tie, ktoré si doposiaľ museli čistiť obyvatelia či majitelia priľahlých prevádzok. Pribúda nám tým pomerne veľa práce,“ upozornil riaditeľ VPS Dušan Grešo.

Takmer 100 kilometrov ciest

Počas zimnej sezóny 2018/2019 sa VPS budú starať o približne 90 kilometrov ciest a 76 kilometrov chodníkov, čo je o bezmála 16 kilometrov chodníkov pre peších viac, ako počas uplynulých zím. Podnik musel kvôli zmenám dokúpiť aj techniku. „Údržba samotných chodníkov je náročnejšia na výkon údržby, a to najmä z dôvodu šírkových parametrov chodníkov a aj z dôvodu ich bariérovosti. Vyžaduje si špecifické strojné vybavenie, ktoré VPS k dispozícii nemalo v dostatočnom počte,“ vysvetlil po zmene legislatívy dôvody nákupu ďalšej techniky vedúci odboru dopravy Gabriel Lengyel.

Nové univerzálne auto

Do vozového parku VPS tak pribudlo jedno univerzálne auto citymaster, jedna multikára a tri ručné zariadenia s motorovým pohonom na odhŕňanie snehu. "Bude to tento rok pre nás náročnejšie, záležať bude aj na tom, aká bude zima, verím však, že to zvládneme k spokojnosti obyvateľov. Napriek tomu však prosíme o ich zhovievavosť, každú zimu využívame všetky naše kapacity naplno a tak tomu bude aj tentokrát, naše kapacity však nie sú neobmedzené,“ konštatoval Grešo.

Celkovo bude zimnú údržbu zabezpečovať 15 mechanizmov.

foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM