Tomáš Batiz Rôzne

Mikulášske centrum hýri pestrými farbami: Čo ide pred sviatkami na odbyt? FOTO

Slovensko sa už pripravuje na pamiatku zosnulých. Výnimkou nie je ani Liptovský Mikuláš. Čo sa tento rok kupuje? My sme to pre Vás zistili.

Ilustračný obrázok k článku Mikulášske centrum hýri pestrými farbami: Čo ide pred sviatkami na odbyt? FOTO
10
Galéria

Sviatok všetkých svätých je už za dverami. O niekoľko dní sa Slováci vyberú na cintoríny, aby si uctili pamiatku zosnulých. V Liptovskom Mikuláši už predajcovia ponúkajú, či už v obchodoch alebo na trhovisku, vence, krásne rozkvitnuté chryzantémy a tovar všetkého druhu, ktorý je spojený s týmto sviatkom.

Živé pred umelými

Oslovili sme viacero kvetinárstiev v meste s rovnakými otázkami. Väčšina predajcov sa zhodla, že sa ceny oproti vlaňajšku nejak radikálne nezmenili. V podobnom duchu ako minulý rok zostala aj úprava vencov.

Ceny vencov sa na mikulášskom námestí pohybovali od 5 eur do 25 eur. Niektoré kvetinárska ponúkali aj drahšie vence, tie ale boli podstatne väčšie ako väčšina a podliehali aj náročnejšej výrobe.

Fotky nájdete v našej galérii.

Väčšina zákazníkov radšej siaha po umelých vencoch. Kvetinárka Diana ale radšej odporučí tie živé. „Keď sa čečina namočí napríklad do florexu, tak má tak má takú istú živnosť ako umelý veniec. Výhodou je, že je o niečo krajšia a aj pekne vonia.“

Svietiace kahance

Najtypickejším symbolom dušičiek je horiaca sviečka. Hitom posledných rokov sa stali však stali svietiace kahance. „Aj tento rok sa veľmi dobre predávajú. Miesto ohňa sa využíva oranžová led-ka, ktorá môže svietiť podstate dlhšie ako horiaca sviečka,“ doplnila Diana z kvetinárstva.

V cente mesta je k dispozícii hneď niekoľko obchodov, kde sa dajú vybrať sviečky rôzneho druhu. V priemere sú kahance okolo troch eur. Tie najmenšie sú aj za niečo vyše eura. Cena potom stúpa s veľkosťou, ale aj typom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM