Správy

OBRAZOM: Mesto odvolalo mimoriadnu situáciu, premávku odklonili mimo poškodený most

Mesto Žilina odvolalo mimoriadnu situáciu na moste Zlatné, ktorú vyhlásilo ešte v apríly. Uzávierka mosta na hlavnom ťahu Žilina-Martin potrvá až do 15. novembra, kedy by mala byť ukončená jeho oprava. Premávka je presmerovaná cez obec Strečno, vodiči sa musia pripraviť na zníženú rýchlosť a kolóny.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Mesto odvolalo mimoriadnu situáciu, premávku odklonili mimo poškodený most
Zdroj: TASR

Dôvodom uzávierky je podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jany Balogovej rekonštrukcia mosta. „Premávka bude v oboch smeroch dočasne odklonená na cestu III. triedy na obec Stráňavy a bude vyznačená dočasným dopravným značením,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa.

Mesto odvolalo mimoriadnu situáciu

Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu na moste Zlatné 4. apríla 2014 po zasadnutí krízového štábu. Most Zlatné na ceste medzi Žilinou a Martinom opravovali pre havarijný stav už v roku 2012, pričom obchádzkovú trasu po ceste III. triedy smerom na Stráňavy využili v jednom smere. V utorok mesto Žilina mimoriadnu situáciu odvolalo.

“Po splnení úloh záchranných prác a vzhľadom na to, že už nehrozí ďalšie nebezpečenstvo ohrozenia života, zdravia osôb a majetku, podľa § 15 ods. 1, písm. j) zákona Národnej rady Slovenskej republiky číslo 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov mesto Žilina odvoláva dňa 3.6 2014 o 13­,00 hod. mimoriadnu situáciu na území mesta , na hranici katastrov mesta Žilina a obce Strečno v časti cesty L triedy 1/18 s mostným objektom ev. číslo 000018–264 a v oblasti budovania obchádzkovej trasy,” uvádza mesto Žilina.

Závažné nedostatky na moste

Slovenská správa ciest (SSC) – Investičná výstavba a správa ciest (IVSC) Žilina má podľa námestníka pre správu a prevádzku ciest Mariána Pikuliaka pripravenú projektovú dokumentáciu, ktorá rieši komplexnú opravu mostného objektu Zlatné. „Konštrukčný návrh mosta sa časom ukázal ako nevyhovujúci. Bol tam vytvorený takzvaný kĺb v strede mosta. Táto konštrukčná časť vykazuje závažné nedostatky, ktoré nie je možné jednoducho odstrániť. Kompletná rekonštrukcia spočíva v odstránení tohto prvku z mostného objektu. Zjednodušene povedané, pristúpime k vyrezaniu stredovej časti, dobetónovaniu a predpätiu celého mostného objektu,“ uviedol Pikuliak.

Znížená rýchlosť

Zástupkyňa riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu (KDI) KR PZ v Žiline Veronika Hoštáková po zasadnutí krízového štábu uviedla, že vodiči sa musia v období uzavretia mosta pripraviť na spomalenie dopravy. „Aj pri vybudovaní obchádzkovej trasy bude rýchlosť nižšia ako na ceste I/18. Zároveň ich požiadame, aby boli voči sebe ohľaduplní. Samozrejme, polícia bude v prípade potreby riadiť dopravu,“ dodala Hoštáková

Zdroj: žilina24/tasr

Mesto odvolalo mimoriadnu situáciu, premávku odklonili mimo poškodený most
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM