Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Obdivuhodný príbeh zo Žilinského okresu: Andrej a Ivan nominovaní na Detský čin roka

Zmysel pre spravodlivosť sa odzrkadľuje v nejednom z príbehov nominovaných na Detský čin roka. Takto je to aj v prípade dvoch kamarátov, Andreja a Ivana.

Ilustračný obrázok k článku Obdivuhodný príbeh zo Žilinského okresu: Andrej a Ivan nominovaní na Detský čin roka
Zdroj: TASR

Detský čin roka je tak ojedinelý školský projekt zameraný́ predovšetkým na netradičnú formu vzdelávania v oblasti etickej výchovy. Detské príbehy sú zároveň výnimočnou výpoveďou o svete detí i spoločnosti.

Počas leta výberová komisia vybrala 35 nominovaných skutkov siedmich kategóriách. Online Anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk.

Medzi príspevkami nominovanými na túto cenu sa objavil aj jeden zo Žiliny. Príbeh, ktorý napísali chlapci, Ivan Hrabal a Andrej Bielečka zo ZŠ v Lietavskej Lúčke, sa odohral v školskom roku 2017/2018, keď navštevovali siedmy a ôsmy ročník ZŠ. Kamaráti sa po nájdení cudzej veci zachovali spravodlivo a spravili správnu vec.

Ivan a Andrej vrátili nájdenú peňaženku

Ivan s Andrejom počas decembrového podvečera 2017 našli počas prechádzky Lietavskou Lúčkou peňaženku s väčším obnosom peňazí. Ležala na ceste v blízkosti parkoviska a okrem peňazí v nej boli doklady, podľa ktorých spoznali majiteľa. Chlapci chvíľu váhali, ale potom ju zdvihli a otvorili. Na fotografii spoznali žiaka ich školy – piataka Mária. Vedeli, kde býva a predpokladali, že to patrí jeho rodičom.„Roz­mýšľali sme, čo podnikneme a rozhodli sme sa, že nájdenú vec ideme vrátiť. V bytovke sme sa stretli aj s Máriovou starkou, ktorá tam bola na návšteve. Nakoniec vysvitlo, že peňaženka patrí jej. Veľmi sa potešila, že sa našla a poďakovala sa nám, dokonca nám dala aj odmenu,“ uvádzajú chlapci v liste a ako nakoniec skonštatovali, tiež by ich určite potešilo, keby sa im stratená vec dostala naspäť do rúk.

Podporte čin Ivana a Andreja

Pomôcť rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2018 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Víťazom ankety sa stane ten malý-veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich.

Podporte obdivuhodný čin Ivana Hrabala a Andreja Bielečku. Hlasom môžete prispieť TU.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM