Zuzana Gadušová Kultúra

Nová etapa obnovy najkrajšej pamiatky Žiliny: Aha, čo všetko sa zmení k lepšiemu

Po revitalizácii parku a úplnej obnove hradnej veže sa prestavba Budatínskeho hradu nezastavila. Čo bude mať nové obľúbená historická pamiatka Žilinčanov a koľko to bude stáť?

Ilustračný obrázok k článku Nová etapa obnovy najkrajšej pamiatky Žiliny:  Aha, čo všetko sa zmení k lepšiemu
Zdroj: Dnes24.sk

Budatínsky hrad prechádza do druhej etapy rekonštrukcie „Dobrou správou je, že vďaka úspešnému projektu ďalšej etapy rekonštrukcie, ktorý nám bol schválený len pred pár dňami, budeme v záchrane tejto historickej a kultúrnej pamiatky pokračovať aj v nasledujúcom období a to vďaka eurofondom,“ informoval o aktuálnej situácii župan Juraj Blanár.

Projekt s názvom „Návrat múzea do Budatínskeho hradu" by sa mal začať realizovať už v októbri tohto roka a rekonštrukčné práce potrvajú do septembra 2015. Rekonštrukcia by mala stáť 1,176 mil. eur „Vďaka realizácii projektu sa umožní opätovné využívanie hradu na expozičné účely, pričom zrekonštruovaná časť objektu hradu umožní realizovať trasu prehliadky pre návštevníkov hradu s využitím exponátov Považského múzea, ktorých prevažná časť je dnes v depozitoch,“ uviedol J. Blanár.

Čo všetko sa bude na hrade rekonštruovať?

Projekt ďalšej rekonštrukcie Budatínskeho hradu bude podporený z Regionálneho operačného programu. „Počíta s obnovou takmer tisíc metrov štvorcových plôch na prvom, druhom a treťom podlaží hradu. Vniknúť by tiež mali tvorivé dielne pre mládež a vo vzniknutej prezentačnej miestnosti sa budú realizovať semináre či menšie konferencie. Miestnosti budú mať kompletne vymenené okná. Podlahy na 3. podlaží a v riešenej časti 2. podlažia budú kompletne vymenené, schodiská budú repasované. Historické dvere po konzultácii s pamiatkovým úradom budú zachránené a zrenovované. Chýbajúce stropy a stropy značne poškodené nahradia nové stavebné konštrukcie, drevené trámové stropy a tiež drevený obklad reprezentačnej jedálne budú primerane ošetrené. Odstránia sa novodobé omietky a pôvodné omietky sa doplnia a zreštaurujú podľa pokynov Krajského pamiatkového úradu,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Hana Sahulčíková.

Budatínsky zámok
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM