Zuzana Vajayová Rôzne

Nočné dobrodružstvo s literatúrou

Dobrodružná nočná výprava za literatúrou na miesta v meste, kde by ste ju určite nečakali. Medzinárodný projekt Noc literatúry, ktorý iniciovali České centrá vo viac ako 20-tich európskych mestách, sa po druhýkrát odohrá aj v Žiline.

Osem osobností, osem atraktívnych miest, kam sa bežne nepozriete, osem úryvkov z textov ôsmich európskych autorov. To je stručný opis podujatia, ktoré začne v stredu 16. mája o 18.00 h naraz na všetkých miestach a rovnako spoločne skončí o 22.00 h.

Literárny happening predstaví výber zo súčasnej európskej literárnej scény a poodhalí čaro veľkých i malých príbehov, ktoré na jednotlivých miestach budú čítať známe osobnosti zo Žiliny a slovenskej kultúrnej scény – herec Marián Geišberg, divadelníčky Darina Abrahámová a Lenka Košická, spisovateľka a výtvarníčka Monika Kompaníková, evanjelický farár Marián Kaňuch s priateľmi, tanečník Jaroslav Viňarský, športovec Peter Fiabáne a rotmajster Oto Dubovský.

„Do projektu sa zapájame už po druhýkrát. Tento raz sme sa rozhodli objavovať miesta v Žiline od centra mesta smerom do mestskej časti Závodie,“ vysvetľuje Barbora Uríková, organizátorka podujatia. Čítať sa bude v Považskej galérii umenia v Žiline, v budove Sokolovne na Veľkej Okružnej, Evanjelickom kostole, podzemnej strelnici kasární v Závodí, hostinci Drevenica, katakombách pod Mariánskym námestím, v dielňach Bábkového divadla Žilina a v Novej synagóge (bývalé kino Centrum). „Každý priestor má svoju atmosféru a vôňu. Noc literatúry je geniálna šanca vnímať literatúru iným spôsobom a prísť si posedieť k čítanému umeniu v priestoroch, kde slová znejú inak,“ opisuje svoje dojmy z minulého ročníka Zuzana Grochalová, ktorá sa podujatia zúčastnila ako dobrovoľníčka a pomáhala pri jeho realizácii.

„Čítania budú prebiehať od 18.00 do 22.00 na všetkých miestach súčasne, preto Vaša trasa môže začať na ktoromkoľvek mieste. Čítať sa bude v 30 minútových intervaloch (15 min. čítanie, 15 min. presun na ďalšie miesto), diváci tak majú možnosť stihnúť počas noci prejsť všetky miesta,“ vysvetľuje priebeh akcie Uríková.

„Na každom z uvedených miest dostanete brožúrku s mapkou a podrobnými informáciami. Účastníci môžu naviac na každom navštívenom mieste získať pečiatku. Kto zozbiera všetkých osem pečiatok, bude zaradený do žrebovania o knižné tituly, z ktorých ukážky sa budú počas Noci literatúry čítať,“ dodáva Uríková.

Informačným bodom otvoreným počas celého večera bude Stanica Žilina-Záriečie, kde sa uskutoční aj záverečné „literárne ponocovanie“. Vstup na podujatie je bezplatný.

Literárny maratón Noc literatúry 2012 sa okrem Žiliny uskutoční aj v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a v siedmich knižniciach na východnom Slovensku.

V EUNIC formáte – kde sa spojili sily zahraničných kultúrnych inštitútov – je Noc literatúry okrem Bratislavy pripravená aj v iných európskych metropolách, ako napríklad vo Viedni, Prahe, Londýne, Budapešti a Dubline.

Zdroj: Stanica Žilina – Záriečie

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM