Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Neobvyklé teplo v našich končinách? V Žiline dozrievajú jahody a nielen to, FOTO

Žilinské záhrady nielen kvitnú, objavili sa v nich dokonca plody jahôd, listový šalát sa zelenie ako v máji. Pozrite sa na fotografie z neskorojesennej záhrady.

Ilustračný obrázok k článku Neobvyklé teplo v našich končinách? V Žiline dozrievajú jahody a nielen to, FOTO
12
Galéria

Meteorológovia hlásia v posledných dňoch teploty, aké mávame v Žilinskom okrese väčšinou na jar. Teplo a slnečno sa odzrkadľuje nielen na ľahšom oblečení Žilinčanov, ale aj v záhradách, kde kvitnú a dozrievajú jahody, zelenie sa listový šalát a stále dozrievajú maliny.

„Mrazivých nocí bolo zatiaľ veľmi málo. Zvyčajne už v októbri máme jahody zazimované, no teraz rozkvitli a dozreli. A stále dozrievajú ďalšie, napriek tomu, že zajtra začína november. Je neskorá jeseň a v záhrade nám vyrástol listový šalát, ktorý sa o pár dní bude dať zbierať. Taktiež maliny už bežne v tomto období bývajú zamrznuté, zopár ich aj počas tých pár mrazivých nocí omrzlo. Tento rok však bol mimoriadne úrodný a vyčerpávajúci aj pre stromy. Bola veľmi veľká úroda sliviek a aj nadúroda jabĺk,“ uviedla naša čitateľka Mária (70) zo Žiliny.

Ako nám ďalej prezradila, nadbytočné ovocie tradične podarujú rodine a známym. Na zimu uskladňujú v suchej pivnici jablká, z jahôd a malín vyrába domáce džemy a sirupy. „Keď je mimoriadne dobrá úroda jabĺk, lisujeme z nich mušt. Ten zavaríme a uskladnený vydrží aj niekoľko rokov. Chutí nám viac, ako kupované nápoje,“ odporúča Mária.

Ako teraz vyzerá vaša záhrada? Máte podobnú skúsenosť? Pochváľte sa môžete aj vašou tohtoročnou úrodou, a to tak, že nám pošlete jej fotografie. Radi ich potom zverejeníme na našich stránkach.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM