Soňa Vanovčanová Rôzne

Nákupy v Jánošíku či Eve: Žilinská maturantka z roku 1967 spomína aké to bolo...

Naši rodičia či starí rodičia tiež prežívali svoje dospelácke večierky. V obchodoch počas socializmu nebol prebytok konfekcie a originálne kúsky na trhu skôr chýbali. Ako riešili situáciu žilinské maturantky?

Ilustračný obrázok k článku Nákupy v Jánošíku či Eve: Žilinská maturantka z roku 1967 spomína aké to bolo...
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Móda 60. rokov bola veľmi pestrá, miestami až šialená. Originálne odevné kúsky v obchodoch skôr chýbali, nehovoriac o príležitostnom odievaní. Naše mamy či staré mamy sa však vedeli vynájsť, aby na dospeláckom večierku vyzerali nielen originálne, ale aj vkusne a decentne.

Na Strednej všeobecno-vzdelávacej škole v Žiline maturovala v roku 1967 pani Vierka Kozenčáková (68). Šaty na stužkovú slávnosť jej šila krajčírka v neďalekom Hornom Hričove.

„Šaty na takéto príležitosti sa väčšinou šili. Nosilo sa vtedy kadečo, mini aj midi. Niečo sa dalo kúpiť na Masaryčke v Obchodnom dome Jánošík, neskôr to bola Eva… Takisto na Námestí Dukla – súčasnom Mariánskom námestí. Tiež tam bola predajňa textilu,“ povedala pani Kozenčáková.

Z fotografií vidieť, že móda na stužkových slávnostiach v Žiline uprednostňovala skôr minimalizmus a jednoduchosť v rovných či áčkových strihoch. Väčšina šiat bola šitá na mieru skôr so zahalenými ramenami a mierne zakrytými kolenami podľa spoločenskej etikety. No a farebnosť? Tá mala v 60. rokoch prím aj v Žiline.

Ku spoločenskej udalosti patrí aj úprava vlasov. Tie nosila Vierka Kozenčáková dlhé až do 8. ročníka ZDŠ. Potom si ich dala skrátiť v kaderníctve na Bôriku, kde s rodičmi bývali. „Bolo to kaderníctvo v starej garáži. Dala som sa tam prvýkrát ostrihať "na Hamleta“, tak sa ten účes volal. Otec to nevedel prežiť. Potom som už nosila kratšie vlasy, také som mala aj na stužkovej. Väčšina dievčat vtedy nosila skôr kratšie účesy," uviedla.

Foto: archív Viery Kozenčákovej

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Žilinskí maturanti v roku 1967
6
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM