Igor Petrík Rôzne

Muzika šiestich krajín v Žiline: Trojdňový festival prinesie hudobnú exotiku

Hudobné rytmy z celého sveta zaznejú na nultom ročníku festivalu Hudba sveta. V bohatom programe sa predstavia domáci aj zahraniční interpreti.

Ilustračný obrázok k článku Muzika šiestich krajín v Žiline: Trojdňový festival prinesie hudobnú exotiku
Zdroj: TASR

Účinkujúci zo šiestich krajín sveta – Nový Zéland, Izrael, Moldavsko, Arménsko, Francúzko a Slovensko, sa predstavia na nultom ročník festivalu Hudba sveta. Jeho snahou je vytvoriť tradíciu každoročného festivalu, ktorý bude prinášať zaujímavých interpretov a súbory z celého sveta. Koncept festivalu je vytvorený tak, aby boli zapojené tri najvýznamnejšie kultúrne miesta v Žiline: Stanica Záriečie, Dom umenia Fatra a Mestské divadlo Žilina.

Festival Hudba sveta štartuje 19. marca o 20.00 na Stanici Záriečie, kde sa predstaví žilinská formácia Balkansambel spolu so svojimi hosťami, speváčkou Karin Sarkisjan s akordeonistom a skladateľom Davidom Yengibarianom z Arménska.

Druhý festivalový deň, 20. marca, sa presunie do Domu umenia Fatra. O 19.00 hod. sa predstaví výnimočný hudobný projekt Ornamenty. Ide o samostatný projekt Ľudovej Hudby SĽUK-u, v spojení s vynikajúcou etnojazzovou formáciou Pacora Trio a multiinštrumen­talistom Marekom Pastírikom. Vystúpenie doplní videoprojekcia grafického dizajnéra a vizuálneho umelca Jána Šicka.

Posledný deň zavíta festival do Mestského divadla v Žiline. V pásme s názvom PIESNE SVETA sa 21. marca predstaví izraelská speváčka Mira Awad v sprievode novozélandského gitaristu Gordona Tamu. Komornú atmosféru okorenia skladby v hebrejskom jazyku. V druhej polovici koncertu sa predstaví francúzko – slovenská formácia Roc´hann., v ktorej podaní zaznejú veselé aj smutné námornícke a bretónske piesne. Podujatie pripravili Občianske združenie pre podporu netradičných foriem umenia a Mesto Žilina.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM