Barbara Dallosová Správy

Most na žilinskom sídlisku čaká rekonštrukcia: Po novom bude slúžiť aj cyklistom

Most podľa mesta potrebuje rekonštrukciu ako soľ. Počas prác bude úplne uzavretý, po obnove má poslúžiť nielen peším, ale aj cyklistom.

Ilustračný obrázok k článku Most na žilinskom sídlisku čaká rekonštrukcia: Po novom bude slúžiť aj cyklistom
Zdroj: Mesto Žilina

Zásadnej rekonštrukcie sa má v budúcom roku dočkať most na Obchodnej ulici na sídlisku Vlčince, ktorý je v súčasnosti značne poškodený. Samospráva aktuálne hľadá dodávateľa na realizáciu demontáže. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Celková uzávera

Premostenie široké približne 4,6 m nachádzajúce sa vo výške takmer 5 metrov by malo byť podľa predpokladu samosprávy demontované do polovice októbra tohto roku. Komplexná rekonštrukcia celého mostného objektu za približne 360-tisíc eur začne v budúcom roku.

Pre zlý technický stav je potrebné most už v tomto roku úplne uzavrieť a demontovať. Kým sa nezrekonštruuje, bude pre peších uzatvorený v celom rozsahu.

Súčasť cyklotrasy

Komplexná oprava mosta na Obchodnej ulici sa bude sústrediť na výmenu časti podpier, celej nosnej konštrukcie a záchytného bezpečnostného zariadenia.

Okrem vyriešenia zlého technického stavu prinesie rekonštrukcia mosta pre obyvateľov Žiliny aj ďalší benefit. Po realizácii prác bude most slúžiť okrem peších aj cyklistom, keďže bude súčasťou cyklotrasy cez sídlisko Vlčince.

Ďalšie mosty

„V agende dopravných objektov v meste je viditeľný investičný a údržbový deficit. Dlhodobé plánovanie nám navyše často komplikujú okamžité neočakávané potreby stavebných zásahov. Napriek tomu sme sa od marca, kedy bol ohlásený náš zámer venovať sa štyrom najvyťaženejším a najrizikovejším mostom v meste, posunuli výrazne vpred,“ podotkol primátor mesta Peter Fiabáne.

„Zámer sústrediť sa na systematickú rekonštrukciu najrizikovejších mostov v meste ohlásila samospráva v marci tohto roka. Ešte v roku 2018 nemala Žilina k dispozícii žiadnu centrálnu evidenciu mostných objektov a ku niektorým z nich ani základné technické dokumentácie či údaje. Po kompletnom zmapovaní a technickej evidencii dopravných objektov v meste, samospráva ku koncu roku 2019 evidovala 88 mostných objektov na ploche asi 70 900 m2,“ ozrejmil v mene mesta Miškovčík.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM