Jozef Legéň Rôzne

Martinskí urológovia sú špička: Unikátnu operáciu spravili ako prví na Slovensku

Urológovia Univerzitnej nemocnice v Martine (UNM) začali ako prví na Slovensku využívať modernú terapiu, ktorá prostredníctvom implantovaného neurostimulátora a elektrických impulzov obnovuje normálne fungovanie močového ústrojenstva. Informovali o tom na dnešnom brífingu na pôde UNM.

Ilustračný obrázok k článku Martinskí urológovia sú špička: Unikátnu operáciu spravili ako prví na Slovensku
Zdroj: TASR

Unikátnu operáciu prvých dvoch pacientok viedol martinský urológ Ján Švihra v spolupráci s neurochirurgom Martinom Benčom a prostredníctvom viedeokonferencie ju sledovali študenti Jesséniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Martine. „Ide o stimuláciu tretieho krížového nervu, ktorý priamo zásobuje močový mechúr vzruchmi. Jednoducho povedané, úlohou tohto zariadenia je vyrovnávanie vzruchov. Ak je vzruchov málo, prístroj vzruchy dodá. Ak je vzruchov príliš veľa, tlmí ich. Čiže spôsobuje isté rušenie nadbytočných reflexov. K poškodeniu svalov alebo nervov môže dôjsť po pôrode, v dôsledku obezity, diabetu, rakoviny prostaty, rakoviny močového mechúra alebo v dôsledku neurologických porúch,“ vysvetlil Švihra.

Problémy má až 45 miliónov

V Európe má podľa odhadov problémy s ovládaním močového mechúra až 45 miliónov ľudí, ktorí okrem fyzických dopadov tohto zdravotného problému často trpia zlou psychickou pohodou. „Dochádza k vážnemu poškodeniu sebavedomia, spoločenského života a partnerských vzťahov. Ľudia trpiaci problémami s močením sa za svoj stav hanbia. Pacienti s retenciou musia niekoľkokrát denne nájsť miesto, kde sa vycievkujú. Pacientov s inkontinenciou zasa trápi neprijateľná hygienická situácia. Cítia sa tak absolútne vyradení zo spoločnosti a v neustálom strachu zo strápnenia sa izolujú doma,“ povedal Švihra.

InterStim

Plnohodnotný návrat stratenej kvality života podľa neho prináša moderná technológia InterStim. Unikátna terapia je založená na implantovanom neurostimulátore v panvovej oblasti, ktorý prostredníctvom elektród vysiela jemné elektrické impulzy na stimuláciu sakrálnych nervov. Implantácia neurostimulátora a jeho prepojenie so sakrálnymi nervami prebieha v lokálnej anestéze a operácia netrvá viac ako 2 hodiny. „Stimuláciu nastavujeme pomocou programátora na diaľku. Terapia je určená pre ľudí, u ktorých zlyhali predchádzajúce spôsoby klasickej a medikamentóznej liečby,“ uviedol Švihra.

Univerzitná nemocnica v Martine

UNM začala poskytovať zdravotnícku starostlivosť pred viac ako 120 rokmi. V súčasnosti má 838 lôžok na 26 klinikách a 16 samostatných oddeleniach. Diagnostiku zabezpečujú 3 ústavy. UNM prevádzkuje vlastnú Zdravotnú záchrannú službu. Okrem lekárskej starostlivosti je v UNM aj praktická výučba slovenských a zahraničných študentov Jesséniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. Martinská nemocnica je jednou z troch univerzitných nemocníc na Slovensku. Aktuálne zamestnáva 2022 ľudí, z toho 463 lekárov a 733 zdravotných sestier. Ročne eviduje v priemere 29 000 ukončených hospitalizácií a takmer 700 000 ambulan­tných vyšetrení pacientov.

foto: iliustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM