Jozef Legéň Rôzne

Letné terasy: Na Mariánskom námestí prekvapia terasy tento rok novým šatom

Už od mája sa môžu Žilinčania opäť tešiť na letné terasy. Mesto eviduje množstvo žiadostí o prevádzkovanie letných terás zo strany podnikateľov.

Ilustračný obrázok k článku Letné terasy: Na Mariánskom námestí prekvapia terasy tento rok novým šatom

Letné terasy neodmysliteľne patria k centru mesta Žilina. V teplých a slnečných dňoch sa azda každý rád osvieži a posedí s kamarátmi na terasách. I keď letná sezóna len štartuje, záujem podnikateľov o prevádzkovanie letných terás je veľký.

Ceny za prenájom sa nezmenili

Podnikatelia môžu byť spokojní. Zatiaľ čo v roku 2011 letných terás nebolo mnoho kvôli vysokej cene nájmu, v roku 2012 mesto túto cenu znížilo. „Nájomné sa oproti minulému roku nezmenilo,“ informoval hovorca mesta Čorba. Na národnej ulici a Námestí Andreja Hlinku sa platí 0,53 € za meter štvorcový za deň. Na sídlisku Hájik, Solinky, Vlčince, Hliny, Sad SNP, na ulici J.M. Hurbana, na ul. Jána Milca je cena 0,31 €/m2/deň. Na ostatnom území mesta je táto cena najnižšia a podnikatelia, ktorí budú prevádzkovať letné terasy, zaplatia 0,15 €/m2/deň .

Spokojní môžu byť ak prevádzkovatelia stálych prevádzok na Mariánskom námestí .„Zaplatia len 1 € za celú dobu nájmu za plochu v rozsahu letnej terasy, výmerou zodpovedajúcu pôdorysu pozemku pod laubňou pred konkrétnym domom, v ktorom sídli stála prevádzka, s ktorou je letná terasa v priamej väzbe,“ prezradil Čorba. Za každý ďalší začatý meter štvorcový zaplatia 0,53 € za deň.

Zmeny

V tomto roku zostáva skoro všetko po starom, pravidlá prevádzkovania letných terás sú definované Všeobecne záväzným nariadením mesta. Prevádzkový čas letných terás je povolený do 22:00 hod. Výnimkou je Mariánske námestie a z neho vychádzajúce ulice Bottova, Štúrova, Jozefa Vuruma, Hodžova , Sládkovičova, Hlinkovo námestie a Národná ulica: do 02.00 hod.

„Zmeny oproti minulému roku sú hlavne technického charakteru a týkajú sa osadenia kotviacich zariadení pre slnečníky na Mariánskom námestí, ktoré zakúpi a osadí na vlastné náklady Mesto Žilina (bez bajonetov). Terasy na Mariánskom námestí prekvapia tento rok novým šatom,“ uviedol Čorba.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM