Správy

Hlavné body ozdravného plánu žilinskej nemocnice sú vraj plagiát

Nemocnica za ozdravný plán zaplatila 10-tisíc eur, INEKO odhaduje cenu dokumentu na menej ako 330 eur. Jedna z viac ako 13 strán medializovaného ozdravného plánu žilinskej nemocnice si z verejných financií vyžiadala 770 eur.

Ilustračný obrázok k článku Hlavné body ozdravného plánu žilinskej nemocnice sú vraj plagiát
Zdroj: Webnoviny.sk

INEKO pritom odhadol hodnotu celého materiálu podobného rozsahu a kvality na maximálne 327,20 eura, čo je výška minimálnej mzdy, pričom vypracovať by ho mal vedieť zamestnanec každej nemocnice za pár dní. Ozdravný plán Fakultnej nemocnice (FN) Žilina spracovala spoločnosť PP Partnership za 10 tisíc eur.

Podľa analytika je ozdravný plán málo konkrétny. Prvé štyri strany majú obsahovať len základné informácie o nemocnici. "Z týchto štyroch strán je teda užitočnou informáciou akurát tak počet lôžok a obložnosť na jednotlivých oddeleniach, čo by sa dalo zredukovať do jednej tabuľky na necelú jednu stranu,“ uvádza na blogu analytik INEKO.

Na ďalších listoch ozdravného plánu je okrem tabuliek a grafov stručne vymenovaných osem cieľov nemocnice, ani tie však nemajú byť konkrétne a merateľné. „Ciele ako napríklad poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť či zvýšiť efektívnosť nemocnice je ako konštatovanie „missiek“, že chcú svetový mier,“ uvádza analytik Dušan Zachar.

Od slova do slova

Aj záver dokumentu má byť podľa analytika skôr všeobecný, chýba v ňom manuál, presný návod, ako by sa zariadenie malo dostať zo strát a zvýšiť svoju efektívnosť, namiesto toho má len v hrubých obrysoch načrtávať zamýšľané opatrenia.

Táto pasáž má byť navyše akousi kópiu plánu riaditeľa žilinskej nemocnice Štefana Voláka, ktorý s ním uspel ešte na výberovom konaní.

„Ozdravný plán, ktorý si Volák už z postu riaditeľa objednal od Tomáša Tvarůžeka a zaplatil jeho firme 10 000 eur, je však v jeho najdôležitejšej 3-stranovej kapitole, kde sa navrhujú opatrenia na ozdravenie nemocnice, z podstatnej časti odkopírovaný od slova do slova z projektu Štefana Voláka, s ktorým sa zúčastnil výberového konania na riaditeľa,“ konštatuje Zachar.

Zahalené do všeobecných fráz zostáva podľa neho, ako chce nemocnica zvýšiť svoje výnosy cez výkonnosť jednotlivých oddelení. Ako sa k nej dopracuje podľa Zachara nevedno.

Najviac peňazí na inováciu a modernizáciu

V oblasti nákladov zase len konštatuje, že s výnimkou tých personálnych budú stúpať. Najviac peňazí si má pritom vyžiadať modernizácia nemocnice a inovácie.

Zariadenie sa na druhej strane podľa plánu nevyhne prepúšťaniu.

Otázne zostáva, koľkých pracovníkov a na ktorých oddeleniach sa toto opatrenie dotkne. Žilinský plán sa podľa analytika pritom až príliš spolieha na štát.

Dokumentovať to má záver materiálu, kde sa uvádza akútna potreba poskytnutia preddavku vo výške 11 miliónov eur od Všeobecnej zdravotnej poisťovne, na úhradu dlhov po lehote splatnosti.

"Takže na záver prichádza pointa – bez ďalšej finančnej výpomoci štátu sa podľa žilinského ozdravného plánu zlepšenie finančnej situácie nemocnice neuskutoční,“ uvádza Zachar s tým, že ak obdobné ozdravné plány majú aj iné nemocnice, znamená to vážne riziko pre konsolidáciu verejných financií. Potrebné je preto podľa neho, aby takéto materiály boli verejnosti sprístupnené.

Ozdravný plán pre Fakultnú nemocnicu v Žiline vypracovala firma PP Partnership, konkrétne jej spoločník Tomáš Tvarůžek, ktorý bol donedávna i poradca riaditeľa Voláka. „Od môjho nástupu do žilinskej nemocnice je mojou prioritou postaviť ju na nohy. Prostredníctvom dodržiavania ozdravného plánu by sa to malo s veľkou pravdepodobnosťou podariť,“ uviedol ešte pred časom Volák.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM