Rôzne

FOTO: Aké bolo leto v Žiline pred 60-timi rokmi? Rekonštrukcia letného kina, aj spartakiáda!

Viete, ako to vyzeralo v Žiline počas leta pred 60-timi rokmi? Čím mesto žilo a čo sa v ňom dialo? Pozrite si našu galériu a zaspomínajte si, najmä tí starší, na časy, keď sa u nás ešte konali spartakiády a keď ešte existoval Bôrický amfiteáter.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Aké bolo leto v Žiline pred 60-timi rokmi? Rekonštrukcia letného kina, aj spartakiáda!
Zdroj: TASR

Spartakiáda, či obnova letného kina (amfiteátra) na Bôriku. Aj to sa dialo v Žiline počas leta pred dávnymi rokmi. V galérii sa môžete pozrieť (tí starší aj zaspomínať), aké to bolo, keď sa v našom meste v júni 1955 konala Krajská spartakiáda mládeže.

Poslednou skúškou pripravenosti príslušníkov najmladšej generácie Žilinského kraja na I. celoštátnu spartakiádu bola práve krajská spartakiáda mládeže v dňoch 4. a 5. júna v Žiline. Slávnosť najmladších športovcov Žilinského kraja vyvrcholila v nedeľu 5. júna, keď v predpoludňajších hodinách žiaci a dorastenci škôl, dorast ROH a Sokola zaplnili Námestie slobody a po slávnostnom nástupe pochodovali v pestrofarebnom sprievode ulicami vyzdobenej Žiliny. Vlastné spartakiádne vystúpenie sa začalo o 14. hodine popoludní, na ktorom sa s úspechom zúčastnilo 5 559 cvičencov – žiakov a dorastencov.

Alebo sa môžete pozrieť, ako vyzeralo dnes už neexistujúce letné kino (amfiteáter) na Bôriku. Presnejšie 3. augusta 1958, keď prebiehala jeho rekonštrukcia. Na jeho výstavbe odpracovali obyvatelia krajského mesta 30-tisíc brigádnických hodín a popri prispôsobení prevádzky kina na premietanie širokouhlých filmov, rozšírili kapacitu hľadiska na 7 200 miest.

Galéria: leto v Žiline na archívnych záberoch
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM