Soňa Vanovčanová Kultúra

Detský divadelný medveď: Vaša banda zo Žiliny víťaz, pozrite výsledkovú listinu

Krajskej postupovej súťaže a prehliadky sa zúčastnilo jedenásť divadelných súborov Žilinského kraja. Divadelný medveď však zostal v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Detský divadelný medveď: Vaša banda zo Žiliny víťaz, pozrite výsledkovú listinu
3
Galéria
Foto: Milan Kosec / Zdroj: KrKs v Žiline

Počas 16. a 17. apríla 2018 sa v Bábkovom divadle v Žiline uskutočnila krajská postupová súťaž a prehliadka detskej dramatickej tvorivosti Detský divadelný medveď. Informácie o podujatí a jeho výsledkoch poskytla pre redakciu Žilina24 Viktória Svetkovská z Krajského kultúrneho strediska v Žiline.

Divákom sa podľa Svetkovskej predstavilo 11 detských divadelných súborov zo žilinského kraja, ktoré získali nominácie na regionálnych kolách. Medzi nimi boli DDS Vaša banda zo Žiliny, DDS Prvosienka zo Zákamenného a Námestova, DSS Eva z Čadce, DDS Didero z Kysuckého N. Mesta, DSS Drobátka z Martina, DDS Kľúčik z Martina, DDS Gaštanko zo Žiliny, DDS Dobrozvíťazí z Nižnej a Tvrdošína, DDS Hubová z Hubovej, DDS pri ZUŠ v Kysuckom Novom Meste a Námestovský ochotnícky súbor Nosáčik z Námestova.

Súťažné inscenácie hodnotila trojčlenná odborná porota v zložení: Jana Eliášová – herečka Bábkového divadla Žilina, Maroš Krajčovič – režisér, dramaturg a metodik pre divadlo v Stredoslovenskom osvetovom stredisku v Banskej Bystrici a predsedníčkou poroty bola Barbora Jurinová – Dramacentrum EDUdrama Bratislava.

„Krajská súťažná prehliadka mala veľmi dobrú úroveň. Každá inscenácia bola iná, svojská a prehliadka tak bola veľmi pestrá. Úroveň jednotlivých inscenácii bola kvalitná a diváci, ale aj mladé či dospelé publikum malo čo oceniť,“ zhodli sa členovia odbornej poroty na rozborovom seminári s vedúcimi divadelných kolektívov.

„V zlatom pásme sa umiestnili štyri kolektívy, a z nich prvé miesto s priamym postupom do celoštátneho kola porota udelila DDS Vaša banda zo Žiliny s inscenáciou „Tmy sa nemusíš báť”. Deti zo súboru Vaša banda spolu s prvým miestom získali hlavnú cenu – veľkého plyšového medveďa. Druhé miesto a návrh na postup do celoštátneho kola porota udelila DDS Prvosienka zo Zákamenného a Námestova, tretie miesto s návrhom na postup získali Drobátka z Martina. V zlatom pásme sa umiestnili aj deti zo súboru Dobrozvíťazí z Nižnej a Tvrdošína, ktorým porota taktiež udelila návrh na postup do celoštátneho kola,“ uviedla Svetkovská.

Mladí herci a vedúci kolektívov si odniesli aj rôzne špeciálne ocenenia, ktoré si zaslúžili za ich zodpovedný prístup k tvorivému detskému divadlu. Atmosféra v hľadisku, ale aj na javisku bola počas celej súťaže veľmi priateľská a kolegiálna. Tak ako uviedla členka poroty Jana Eliášová: „Vďaka patrí ale úplne všetkým vedúcim súborov, pretože vykonávajú záslužnú prácu. Venujú sa deťom a prirodzenou cestou ich vedú k čítaniu a vnímaniu textu.“

Výsledková listina

Zlaté pásmo

1. miesto: DDS Vaša Banda zo Žiliny – priamy postup do celoštátneho kola
2. miesto: DDS Prvosienka zo Zákamenného a Námestova – s návrhom na postup do celoštátneho kola
3. miesto: DDS Drobátka z Martina – s návrhom na postup do celoštátneho kola, DDS Dobrozvíťazí z Nižnej a z Tvrdošína – s návrhom na postup do celoštátneho kola

Strieborné pásmo

  • DDS Kľúčik z Martina
  • DDS Didero z Kysuckého Nového Mesta
  • DDS Nosáčik z Námestova

Bronzové pásmo

  • DDS Hubová z Hubovej
  • DDS Gaštanko zo Žiliny
  • DDS Eva z Čadce
  • DDS pri ZUŠ z Kysuckého Nového Mesta

Špeciálne ocenenia

  • Cena riaditeľky KrKS v Žiline – DDS Dobrozvíťazí
  • Cena za výtvarné stvárnenie bábok – DDS Kľúčik
  • Cena za stvárnenie postavy Mira v inscenácii Modrý vtáčik – Tereza Dibdiaková
  • Cena za stvárnenie postavy Katarínka v inscenácii Vymenená princezná – Eva Kútniková
  • Cena za stvárnenie postavy Šaša v inscenácii Mimi a Líza – Maroš Melišík
  • Cena za stvárnenie postavy Draka v inscenácii Osmijanková rozprávka – Peter Grendár

Hlavným organizátorom podujatia bolo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s Bábkovým divadlom Žilina. Súťaž finančne podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj. Postupujúcim súborom blahoželáme a prajeme im veľa úspechov na celoštátnom kole súťaže detskej dramatickej tvorivosti „Zlatá priadka 2018”, ktorá sa uskutoční 23.-27. mája 2018 v Šali.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM