Jozef Legéň Rôzne

Ako bojujú Žilinčania s horúčavami? Cez deň zväčša tieň, večer pivko

Posledné dni trápia horúčavy aj naše mesto Žilina. Ľudia sa snažia osviežovať ako sa len dá. Oslovili sme zopár občanov nášho mesta, aby sme sa dozvedeli, ako oni prekonávajú tieto tropické dni.

Na námestiach nevidno toľko ľudí na lavičkách ako po iné slnečné dni. Dôvodom je to, že človek hlavne počas obedňajšieho slnka, na ňom dlho nevydrží. Študentka Katka i keď miluje slnko a teplo, snaží sa chrániť: „Milujem teplo, ale v týchto dňoch sa snažím chrániť. Po zime som doslova biela a nechcem sa spáliť hneď v prvých slnečných dňoch leta. Aj keď idem s priateľmi na plaváreň, cez to najhoršie slnko sedíme pod stromami v tieni. Keď nám je moc teplo, skočíme do bazéna a to je zaručený recept na osvieženie.“

Iný názor má na to 28-ročná ekonómka zo Žiliny: „ Mne to vôbec nevadí, keby bolo po mojom tak chcem takéto počasie aj celý rok. Chápem, e hlavne starším ľudom horúčavy môžu robiť problémy, ale niekedy je dobré prehriať kosti,“ dodala s úsmevom. Aj na námestiach sa terasy zapĺňajú, každý sa cez deň osvieži rád studeným nápojom s ľadom. Večer však keď teplota trochu klesne nealkoholické nápoje nahrádza dobré vychladené čapované pivo. „Robím na stavbe a tieto teplá mi vôbec nevyhovujú. Keď sme na streche, po 5 hodinách z nás všetkých tečú potoky potu. Šéf nám zabezpečuje dostatok tekutín a dáva nám aj pauzy hlavne počas násilnejšieho slnka. Keď prídem z práce, jediné, čo ma vie postaviť na nohy je čapované studené pivko,“ prezradil Milan, ktorý už 15 rokov robí na stavbách.

Na jednej z terás sme stretli aj väčšiu partiu priateľov.„Väčšina z nás cez deň pracuje v klimatizovaných kanceláriách, čiže nemáme problém s teplom. Sme vlastne až do piatej v práci a potom k večeru sa tu vždy stretávame na pive,“ povedal Roman. Všetci sa však zhodli, že nie je nič lepšie ako si posedieť s priateľmi aj aj o 22:00 v kraťasoch a krátkom tričku pri pive.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM