Michal Demjanovič Rôzne

5 tipov na cykloturistiku v Žiline: Vybrať si dokáže naozaj každý !

Vybrali sme päť cyklotrás, ktoré majú na výber obyvatelia mesta pod Dubňom. Z vybraných cyklotrás si dokáže vybrať každý či ide o rodiny s deťmi, rekreačných cyklistov alebo profesionálov.

Ilustračný obrázok k článku 5 tipov na cykloturistiku v Žiline: Vybrať si dokáže naozaj každý !
Zdroj: OOCR Malá Fatra

Cyklotrasa okolo Vodného diela Žilina

Jedná sa o nenáročnú trasu, ktorá je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Jej celková dĺžka je 32,5 km a čas jazdy sa odhaduje na približne 1h a 45min. Touto cyklotrasou sa dostanete do zrevitalizovanej záhrady Budatínskeho hradu, v ktorej nájdete aj stojany na bicykle a lavičky, kde si môžete s deťmi oddýchnuť. Tiež tu nájdete „drevených“ pltníkov a môžete si prečítať, ako sa v minulosti dopravovalo drevo po Váhu a ďalšie zaujímavé informácie z histórie. Ďalšou zaujímavosťou na tejto trase je „Labutie jazierko“. Pri Vodnom diele nájdete aj reštauráciu, v ktorej sa môžete občerstviť.

Okruh Žilina – Straník – Radoľa

Ide o stredne náročnú cyklotrasu, pri ktorej nastúpate viac ako 300 výškových metrov. Jej dĺžka je 41,6 km. Najnáročnejšie je stúpanie od kostola v Zástraní na vrchol Straníka. No tá námaha stojí zato. Na vrchole Stránika sa vám naskytne krásny výhľad na Tepličku nad Váhom, Žilinu a prekrásne údolie Váhu. Posedieť si tiež môžte na novej lávke pod prístreškom, ktoré boli nominované na prestížne ocenenie. tomto zážitku, sa vrátite späť do Zástrania a pokračujete do Kotrčinej Lúčky až do Radole. Tu na námestí pod starou zbrojnicou si môžete dať pivko, vydýchnuť a pokračovať späť do Zástrania, odtiaľ po ceste cez Zádubnie naspäť do Žiliny.

Okruh Žilina – Terchová

Tretia cyklotrasa v našom výbere tiež patrí k náročnejším. Jej celková dĺžka je 69 km. Predtým ako sa vydáte na cyklotrasu, môžte zájsť do areálu Budatínskeho hradu, ktorý nedávno prešiel rekonštrukciou. Aj pri tejto cyklotrase je možnosť, výšliapať na Stánik a pokochať sa výhľadom. Cez Zástranie a Zádubnie sa dostanete do Kotrčinej Lúčky, cez Vadičov a Lutiše až do Terchovej. Na ceste z Terchovej sa vrátite podhorím Malej Fatry a pred koncom sa napojíte na asfaltovú trasu okolo vodného diela Žilina späť k Budatínskemu hra­du.

Kysucká cyklomagistrála

Aj pri celkovoje dĺžke 33,1 km a prevýšení 642m sa táto cyklotrasa radí k nie veľmi náročným trasám. Preto je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Pri cyklotrase sa nachádzajú informačné panely, upozorňujúce na zaujímavosti v okolí cyklotrasy ako sú napríklad: prírodovedné múzeum s mamutom v životnej veľkosti, či jedny z najstarších zachovalých mostov pamätajúce časy Rakúsko Uhorska v Krásne nad Kysucou. Bunkre z II. sv. vojny, či vitráže Vincetna Hložníka v kostole v Zborove nad Bystricou, v Starej Bystrici si nenechajte újsť prehliadku centra obce so známym slovenským orlojom, alebo vybehnite k rozľadni na vrchu Bobovec.

Cyklotrasa drsná 100 – ka

Táto cyklotrasa sa radi k veľmi náročným a je skôr vhodná pre aktívnych športovcov, ktorý majú zručnosti a kondíciu, ktoré sú potrebné na zvládnutie tejto cyklotrasy. Ak sa vydáte na túto trasu tak počas 97,3 km, nastúpate až 2426 m. Profil trate nie je jediný dôvod pre, ktorý je táto trasa tak náročná. Počas jazdy na tejto cyklotrase vystriedate všetky možne typy povrchov ako sú: asfalt, hlina a šotolina. Trasa začína v Terchovej a pokračuje cez Starú a Novú Bystricu až do Zázrivej a končí v Terchovej.

Čítajte tiež:

Čo prinesie nový týždeň v Žiline a okolí? Redakčný výber z akcií

Boj o titul najkrajšieho mesta: Na akej priečke sa momentálne nachádza Žilina?

Foto: OOCR Malá Fatra

Zdroj: http://www.regionmalafatra.sk/

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM