Igor Petrík Správy

Už iba pár chvíľ a príde na deň D: Pri Žiline začne razenie dvojkilometrového diaľničného tunela

Razenie dvojkilometrového diaľničného tunela Považský Chlmec odštartuje už budúci týždeň. Raziť sa bude z ôsmich smerov naraz.

Ilustračný obrázok k článku Už iba pár chvíľ a príde na deň D: Pri Žiline začne razenie dvojkilometrového diaľničného tunela
Zdroj: TASR

Osadením sošky sv. Barbory odštartuje v utorok 10. marca razenie tunela Považský Chlmec, ktorý je súčasťou úseku diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno.

„Zaujímavosťou stavby je, že uprostred tunela je otvorená stredová stavebná jama, ktorá umožňuje razenie obidvoma smermi (na východ aj západ). Razenie tunela tak bude možné z ôsmich smerov naraz – zo západného portálu na východ, z východného portálu na západ a zo stredovej jamy oboma smermi,“ povedal hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Michal Fúrik.

„Celková dĺžka tunela bude 2 218 metrov a pri stavbe sa vyrazí takmer 420 tisíc metrov kubických. Tunel bude vybavený moderným komunikačným a monitorovacím systémom. Predpokladaná intenzita dopravy v tuneli je viac ako osem tisíc vozidiel počas 24 hodín,“ doplnil hovorca a dodal, že slávnostný začiatok razenia sa uskutoční v mieste stavby stredového portálu tunela.

Úsek tvoria najmä mosty a tunel

Tunel je súčasťou 4,25 kilometrového úseku diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno, ktorý tvoria prevažne mosty a tunel. Súčasťou projektu sú dva mostné objekty v celkovej dĺžke takmer dva kilometre z toho jedna náročná 1,4 kilometra dlhá estakáda ponad Hričovskú priehradu, ktorá bude stáť na 57 pilieroch, z nich 35 bude vo vode. Samotná realizácia mostov na úseku diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno prebieha z prístupovej komunikácie, ktorá je nasypaná do priehrady zo štrkopieskov a slúži ako obslužná komunikácia pre realizáciu estakády.

D3-ku zaplatia eurofondy

Úsek diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno bude postavený za necelých 255 miliónov eur a financovaný z Kohézneho fondu, prvá fáza z Operačného programu Doprava a druhá fáza z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Zmluvné ukončenie výstavby je naplánované na jún 2017.

Prečítajte si tiež:

Rozostavané diaľnice v okolí Žiliny nám prinesú aj tunely: Zaujímavosti o nich v jednej

Ako pokračuje výstavba diaľnic v okolí Žiliny? Čerstvé informácie z prvej ruky!

Diaľnice v okolí Žiliny: Kedy sa ich dočkáme + zaujímavé info nielen pre vodičov

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM