Soňa Vanovčanová Kultúra Video

Tvorivé dielne lákajú malých Žilinčanov: Najviac ich zaujal hrnčiarsky kruh, FOTO a VIDEO

Tvorivé remeselné dielne vzbudzujú záujem hlavne u najmenších. Deti sa počas týždňového podujatia môžu na Mariánskom námestí vžiť do úlohy učňa tradičných remesiel.

Ilustračný obrázok k článku Tvorivé dielne lákajú malých Žilinčanov: Najviac ich zaujal hrnčiarsky kruh, FOTO a VIDEO
37
Galéria

V rámci Žilinského kultúrneho leta prebiehajú na Mariánskom námestí Tvorivé remeselné dielne. Sedem remeselníkov zo Slovenska a Čiech odovzdáva svoje skúsenosti nielen tým najmenším. Za svoje úsilie, ktoré malí remeselníci vynakladajú pri zdobení kraslíc a vytváraní suvenírov z hliny, vosku, šúpolia a plsti, z kovu i byliniek získavajú „titul“ Učeň tradičných remesiel, ktorý je potvrdený každým majstrom, u ktorého vytvorili vlastný výrobok.

Veľkému záujmu sa teší hrnčiarstvo, kde si deti vyskúšajú prácu na hrnčiarskom kruhu pod vedením Antonína Mošteka (77), hrnčiarskeho majstra z moravského Vlčnova, oceneného titulmi Nositeľ tradície, Majster ľudovo-umeleckej výroby, Majster tradičnej ručnej výroby Zlínskeho kraja.

Antonín Moštek sa po celý život venuje práci s keramikou, vyrába nielen úžitkový kameninový riad, ale je aj pokračovateľom tradície výroby majoliky na Morave.„Človek sa učí celý život, rád robím a skúšam nové veci. Moja srdcová záležitosť je majolika, najmä figurálna. Jeden môj majolikový svietnik putoval aj do rúk svätého otca Jána Pavla II. Ako Majster ľudovej umeleckej-výroby som precestoval kus sveta. Som za to vďačný,“ povedal.

Už v roku 1955 začal pracovať s keramikou, pôsobil v dielňach na výrobu majoliky v Tupesí, Strážnici i v Ratiškoviciach. V roku 1977 bola otvorená nová výrobňa vo Vlčnove, kde sa venoval nielen výrobe keramiky, ale aj výchove novej generácie hrnčiarov. Aj tam si vycibril trpezlivosť a schopnosti, ktoré naďalej odovzdáva mladším generáciám.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM