Soňa Vanovčanová Kultúra

Tvorivé dielne pod holým nebom: Žilinčania, vyskúšajte si rolu remeselníka

Mesto Žilina pripravilo v rámci kultúrneho leta aj tvorivé týždňové podujatie pod holým nebom. Čo všetko budete môcť vyskúšať?

Ilustračný obrázok k článku Tvorivé dielne pod holým nebom: Žilinčania, vyskúšajte si rolu remeselníka
Zdroj: TASR

Mesto Žilina organizuje už piaty rok podujatie Tvorivé remeselné dielne v spolupráci s OZ Tovarišstvo historických remesiel a zručností. S návštevníkmi bude toho roku pracovať sedem slovenských remeselníkov. Informoval o tom Pavol Čorba, vedúci Odboru tlačového a zahraničných vecí Mesta Žilina.

Tvorivé dielne sa uskutočnia od 23. – 27. júla od 10.00 hod. do 18.00 hod. na Mariánskom námestí ako súčasť programu Žilinského kultúrneho leta.

Svoje umenie podľa Čorbu predvedú hrnčiar, cínar (razba mincí), bude možné vyskúšať si prácu so šúpolím či plstenie vlny. Nielen deti ale aj dospelí si budú môcť vyrobiť vlastnú sviečku, naučiť sa techniku brúsenia kraslíc a spoznať tajomstvo výroby bylinnej kozmetiky. „Podujatie má edukačný charakter, teda remeselníci učia návštevníkov – najmä deti, ako sa remeslo robí. Deti samé vyrábajú jednotlivé výrobky. Program je určený na spestrenie prázdninových dní a prebieha celý týždeň,“ doplnil Pavol Čorba.

„Historické centrum Žiliny sa počas týchto dní opäť premení na remeselnícke centrum Horného Považia, na ktorom si pripomenieme dnes už vzácne zručnosti našich predkov. Návšteva tohto podujatia je jedinečnou príležitosťou vidieť umenie remeselníkov, ktorí si v minulosti svoje znalosti cenili a tajomstvo výroby si odovzdávali v rámci cechu, či rodiny. Verím, že návštevníci si tieto dni vychutnajú a so záujmom si pozrú predstavenie remesiel,“ uviedol primátor Igor Choma.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM