Barbara Dallosová Rôzne Správy

TOP dovolenka podľa žilinského primátora: Toto sú jeho srdcovky, ktoré odporúča každému

Ako hovorí Peter Fiabáne, vyvaľovanie sa na pláži nie je celkom jeho šálka kávy. Zisťovali sme, kde dovolenkuje tento rok a čo odporúča zažiť.

Ilustračný obrázok k článku TOP dovolenka podľa žilinského primátora: Toto sú jeho srdcovky, ktoré odporúča každému
3
Galéria
Zdroj: Archív P. Fiabáne

Dovolenková sezóna vyzerá tento rok trochu inak, než si mnohí predstavovali. Za hranice sa nás kvôli pandémii vydáva menej, to je však zároveň príležitosť objavovať krásy našej krajiny.

Bez mora a na dvoch kolesách

Aj prvý muž Žiliny si musí popri službe mestu odpočinúť. Ako priznáva, sám patrí medzi tých, ktorí more milujú. Reč však nie je o vylihovaní na pláži, ale o aktívnom prímorskom oddychu, akým je potápanie či cyklistika. Tento rok ale Peter Fiabáne dovolenku v zahraničí oželie.

Ako vysvetľuje, jeho dovolenkový kalendár výrazne ovplyvňujú pracovné povinnosti a tiež súčasná situácia spojená s koronavírusom.

„Preto sme s manželkou v tomto roku zvolili krátkodobé týždenné pobyty vždy spojené s pohybom a športom v príjemnom prostredí. Jednu dovolenku už máme za sebou. Spoločne so skupinou priateľov a známych sme počas nej strávili týždeň na bicykloch na Orave. Keďže milujeme vodu, hory, more, tak preferujeme aktívne dovolenky v takomto prostredí,“ prezradil.

Krása, ktorú máme na skok

Bol by hriech, keby primátor nemal srdcovky aj v našom regióne. Okolie Žiliny má veľmi rád, výlety ale musia byť spojené s pohybom.

„Je toho viac a je to spojené s cyklistikou a turistikou. Okolité hory, Malá a Veľká Fatra, Vrátna, Javorníky, Strážovské a vrchy, Súľovské skaly, Straník ponúkajú množstvo krásnych zákutí a výhľadov. Ale stačí aj ranný beh okolo Vodného diela,“ vymenúva Fiabáne.

Ako pokračuje, v celoslovenskom merítku majú pre neho čaro Roháče, Štiavnické vrchy, Muránska planina, lúky nad Liptovskou Tepličkou a pod Kráľovou holou, Volovské vrchy v Slovenskom Rudohorí a a Bukovské vrchy na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou.

Čarovná Štiavnica

Pri otázke, návštevu akého mesta by odporučil každému, primátor nezaváhal. Učarovalo mu historické mestečko zasadené v Štiavnických vrchoch.

„Určite Banskú Štiavnicu a okolie. Samotné mesto má svoju osobitú atmosféru, mimoriadne kultúrne a historické pamiatky. Keď k tomu pridáte poznávanie okolitých prírodných krás (ideálne na bicykli, ale to je dosť náročné), návštevu zašitých baníckych vodných nádrží – tajchov, v ktorých sa dá plávať, tak zažijete určite vydarenú dovolenku,“ posúva Žilinčanom tip Peter Fiabáne.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM