Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Vinšujete si pri štedrovečernom stole? Čo tak skúsiť takýto frívadský

Zaželáte si pri štedrovečernom stole zdravie a šťastie? Či máte radšej tradičné vinše? V Rajeckej Lesnej dodržiavajú aj tradičné úkony.

Ilustračný obrázok k článku Vinšujete si pri štedrovečernom stole? Čo tak skúsiť takýto frívadský
Zdroj: TASR

Podľa spomienok našich starších súputníkov boli Vianoce obdobím, kedy sa každá rodina snažila mať počas sviatkov hojnosť všetkého. Počas dňa obyvatelia frívaldských dreveníc nanosili do domov slamu, rozprestreli ju po izbe a prikryli ľanovými plachtami. Na slame potom spávali všetci do konca Vianoc.

Než rodina v starom Frívalde zasadla ku štedrovečernému stolu, gazda vyšiel obriadiť statok. Každej krave podal špeciálne upečenú „statkovú oblátku“. Táto oblátka s petržlenom ich mala chrániť pred zlými silami a strigami, aby im nekradli mlieko. Gazda sa po nakŕmení statku vrátil ku domu a trikrát zaklopal na dvere izby. Keď sa ozvalo „voľno“, vošiel do vnútra držiac v ruke jedľovú alebo smrekovú vetvičku, ktorú volali Ježiško a zavinšoval celej rodine.

Keďže pani Štefánia Hundáková (89) ja nastaršou členkou rodiny, práve ona zastupuje úlohu gazdu. Avšak už len symbolicky, statok kŕmiť nechodieva, lebo dnes sa nechová. Je však nositeľkou tradície prinášania Ježiška do domu a zároveň štedrovečerného vinšovania u nich v rodine:

„Šťastie, zdravie, pokoj svätý vinšujeme vám.
najprv Pánu hospodári, a potom dietkam.
Z ďaleka my ideme, novinku vám nesieme,
že sa Kristus Pán narodil, to vám povieme.“

Potom pani Štefánia postupne popodáva vetvičku všetkým, ktorí sedia okolo stola. Potom ju postavia do kúta izby, kde zostane až do Troch Kráľov. V minulosti sa použila na vysvätenie domu a jej zvyšky si ľudia uložili pod povalu na krokvu ako ochranu pred bleskom.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM