Barbara Dallosová Rôzne Správy

Fotogenické výhľady, pri ktorých zabudnete na všetko: TOP rozhľadne v okolí Žiliny

Severoslovenská príroda je bezpochyby prekrásna. O to viac, keď sa na ňu pozeráte z výšky. Máme hneď niekoľko tipov, kde si takto zresetovať hlavu.

Ilustračný obrázok k článku Fotogenické výhľady, pri ktorých zabudnete na všetko: TOP rozhľadne v okolí Žiliny
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Rozhľadňa Divinka

Rozhľadňa na Malom vrchu nad obcou Divinka-Lalinok patrí medzi tie novšie. 19,2 metra vysokú vežu vybudovala obec v rámci mikroprojektu s poľskou obcou Spytkowice. Z rozhľadne sú krásne výhľady nielen na samotnú obec, ale aj na mesto Žilina a jeho široké okolie. V prípade dobrej viditeľnosti vidieť Malú Fatru, Súľovské vrchy, Kysucké a Oravské Beskydy či Javorníky.

Svederník

Rozhľadňa na Svederníckom vrchu (551 m n. m.) sa nachádza pri obci Svederník a je to trojpodlažná drevená stavba v tvare jednoramenného kríža. Z rozhľadne je nádherný výhľad na Javorníky, Malú Fatru, Súľovské skaly, Žilinskú a Bytčiansku kotlinu, ako aj na rieku Váh a Hričovskú priehradu. K rozhľadni sa dostaneme od Kaplnky sv. Štefana v centre starej časti obce, odkiaľ sú umiestnené smerové tabuľky. V lesnom poraste sú na stromoch aj orientačné značky a malé smerové tabuľky. Výstup nie je náročný, pre menej zdatných turistov trvá asi 60 minút.

Výhliadková veža Dubeň

Veľkolepá výhliadková veža sa týči na vrchu Dubeň nad Žilinou. Vynesie vás do slušnej výšky. Desaťpodlažná rozhľadňa má 27,4 metra. Ponúka pôsobivé panorámy v okolí, neprehliadnuteľná je však práve Žilina, ktorú budete mať ako na dlani. Je celoročne voľne prístupná a je možné sa k nej dostať po turistických chodníkoch zo Zástrania, Zádubnia alebo z Budatína.

Zákopčie

Náchadza sa pri obci s rovnakým názvom v časti Petránky – Marťakovský kopec v okrese Čadca. Je postavená z kameňa, vrch je vybudovaný z dreva. Nahor sa dostanete po točitom schodisku, v ktorom sú umiestnené plastiky z kovu a dreva, či už v oknách alebo na stenách. Rozhľadne sa nachádza v nadmorskej výške 854 metrov, ponúka výhľad na okolité hory a polia. V jej okolí vedie turistický chodník, ktorý sa v lete využíva na pešiu turistiku a cykloturistiku a v zime tadiaľ vedie bežecká trať.

Terchovské srdce

Vo výške 30 metrov sa týči dizajnová veža nad rodiskom Juraja Jánošíka. Rozhľadňa Terchovské srdce stojí na kopci Oblaz, na ktorom stála šibenica pre legendárneho filmového Jánošíka – Paľa Bielika. Rozhľadňu s náučným chodníkom vybudovala obec Terchová v rámci projektu cezhraničnej spolupráce „Spoločne k poznaniu a ochrane prírody“ s českou obcou Třanovice.

Bobovec

Na vrchu Bobovec nad Starou Bystricou si môžete z rozhľadne vychutnať pohľad z výšky 16 metrov. Veža stojí na hranici katastrov obcí Stará Bystrica a Radôstka a od Slovenského orloja v Starej Bystrici k nej vedie značkovaný žltý turistický chodník. Pridanou hodnotou je zaujímavá expozícia. Autor projektu má v rozhľadni umiestnených niekoľko umeleckých diel na tému anjelov. Nielen na vnútorných stenách rozhľadne, ale aj vo funkčných prvkoch okenných mreží. Z rozhľadne je dobrý výhľad na Malú Fatru, Martinské Hole, Veľkú Raču, či na Lysú Horu v Českej republike. Svoje čaro má rozhľadňa i v noci, kedy je osvetlená.

Zarúbaná Kýčera

Rozhľadňa leží na kopci Zarúbaná Kýčera (884 m n. m.) v katastri obce Veľké Rovné a je to trojpodlažná drevená stavba. Prístup na rozhľadňu je po žltej turistickej značke z miestnej časti Ivor cez osadu Dolinky. Popri ceste a chodníku je postavených šesť informačných panelov, na ktorých sa oboznámite s históriou obce, architektúrou, geológiou, geomorfológiou, rastlinami a živočíchmi. Z rozhľadne sú úchvatné výhľady na okolitú prírodu, smerom na Žilinu a Bytču, pohoria Malej Fatry, Strážovské vrchy a Moravsko-sliezske Beskydy.

Ďalšie správy a zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM