Michal Demjanovič Rôzne

Stano (31) počas svadby nacvaká aj 2 000 záberov: Pozrite si najlepšie z nich! FOTO

Fotograf Stanislav Jančík (31), sa foteniu venuje popri práci. Napriek tomu mu dôveruje množstvo párov. Pozrite si svadobné fotografie z jeho archívu.

Ilustračný obrázok k článku Stano (31) počas svadby nacvaká aj 2 000 záberov: Pozrite si najlepšie z nich! FOTO
16
Galéria

Stanislav Jančík má 31 rokov a fotografovaniu sa podľa vlastných slov venuje len čisto amatérsky popri práci. Fotografovať začal, keď mal 15 rokov, a tak sa mu venuje už viac ako polovicu života. Nedávno ste mali možnosť prečítať si rozhovor s ním. Okrem iného tvrdí, že nie je každý fotograf, kto má zrkadlovku. On to robí popri práci a skromne hovorí, že je len amatér. V jeho archíve dominujú fotky žien, nechýbajú ani akty.

Zdroj: Stanislav Jančík

Špecifické fotografovanie

To nie je všetko, okrem toho sa venuje aj fotografovaniu svadieb. „Začalo to tým spôsobom, že spočiatku ma oslovili moji známy a postupne sa to začalo nabaľovať. Fotenie svadieb je špecifické v tom, že oproti klasickému portretovému fotografovaniu svadba zahrňuje všetky štýly fotenia. Čo je vlastne portrétová fotografia a reportážna fotografia, kde treba veľmi rýchlo vnímať danú situáciu okolo svadby. Sú to veci, ktoré sa zopakovať nedajú, zatiaľ čo pri klasickom portrétovom fotení, môžme opakovať až pokiaľ to nebude v poriadku. Pri svadbe sú tie okamihy jedinečné, a čas tam beží veľmi rýchlo,“ vysvetľuje Stanislav.

Počas celého priebehu svadby nacvaká priemerne 2 000 záberov. „Potom nastáva čas triedenia, vyberania, spracovávania pre mňa je to záležitosť dvoch až troch týždňov,“ hovorí Stano.

Rozhoduje cena

Stano hovorí, že dnes ľudia len veľmi ťažko vedia rozpoznať kvalitného fotografa od toho menej kvalitného. „V dnešnom svete rozhoduje cena. Kto sa tomu aktívne venuje, alebo ma opozerané veľa fotiek, vie povedať, áno toto je dobrý fotograf a toto je zlý. Čo však z toho, keď "Janko Hraško photography“ ponúkne pätinovú cenu za prácu, kedy sa mu vlastne nevrátia ani náklady na fotoaparát. Osobne som videl už niekoľko takých prípadov, kedy si nevesta pozrela svoje svadobné CD, a čudovala sa, či nemá náhodou špinavý televízor alebo niečo. Takmer všetky fotky boli rozmazané a fľakaté. Po pozretí CD hodila rovno do koša," hovorí o svojej skúsenosti Stano.

Stanislav rád sleduje zahraničných fotografov, od ktorých aj čerpá inšpiráciu. „Veľmi sa mi páči Marian Sterea, ktorý je z Rumunska, a tiež Angličan Karl Taylor, ktorý robí produktovú fotografiu. Tí dvaja sú pre mňa špičkoví fotografi. Z ich tvorby cítiť veľkú dynamiku. Ak by som sa dostal na takú úroveň, tak by to bolo úžasné. Momentálne som však ešte veľmi ďaleko,“ hovorí skromne Stano.

FOTO: Krásne svadobné portréty
16
Galéria
Zdroj: Stanislav Jančík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM