Michal Demjanovič Rôzne

Žilinský fotograf Stano (31): Skúsiť treba všetko... FOTO

Stanislav Jančík (31) tvrdí, že nie je každý fotograf, kto má zrkadlovku. On to robí popri práci a skromne hovorí, že je len amatér. V jeho archíve dominujú fotky žien, nechýbajú ani akty.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský fotograf Stano (31): Skúsiť treba všetko... FOTO
52
Galéria

Stanislav Jančík má 31 rokov a fotografovaniu sa podľa vlastných slov venuje len čisto amatérsky popri práci v Siemense. „Fotiť som začal, keď som mal 15 rokov, a od svojich rodičov som dostal svoj prvý fotoaparát. Bol to malý "digitalik“. Začal som klasický ako asi všetci: kvietky, vtáky, hmyz a také srandy (smiech),"

Spočiatku začínal na svojom osobnom profile, kde pridával fotografie. „Postupne, keď som sa začal intenzívnejšie venovať post-produkcii, úprave fotiek, retuši atď., tak tie staré fotky, ktoré som do tej doby takto nespracovával som postupne vymazával. Spätne, keď som sa na to pozrel, som videl progres a bolo to dosť slabé, čo som nechcel používať na svoju prezentáciu.“ hovorí k svojím začiatkom.

Zdroj: Stanislav Jančík

Najradšej spolupracuje s ľuďmi

Na fotografovanie ľudí prešiel pred štyrmi rokmi a venuje sa mu doteraz. Posledný rok začal dokonca fotiť aj módne prehliadky, produkty pre e-shop stránky, a tiež svadby. „Jedným z dôvodov, prečo rád spolupracujem s ľuďmi, je aj to, že sa rád stretávam a spoznávam nových ľudí. Dokiaľ som fotil len prírodu, tak to pre mňa bolo len také očistenie pre dušu. Viac-menej som tam bol sám a čakal len na vhodnú chvíľu. Pri práci s ľuďmi však človek dokáže komunikovať.“ Na druhej strane je to aj dosť náročné. „Osloviť ľudí, aby neboli v strese, a vytvoriť pohodovú atmosféru nie je s ľuďmi, s ktorými sa vidím prvý krát, jednoduché, ale dá sa to. Doteraz som však fotil len baby, a tak je pre mňa výzvou začať spolupracovať aj s chalanmi. Doteraz ma však žiadny neoslovil,“

Zdroj: Stanislav Jančík

Živiť sa fotografovaním? Nemožné

V poslednej dobe sa venuje fotografovaniu intenzívnejšie, a aj keď sám zaznamenal progres, nerozmýšľa nad tým, že by nechal prácu, a začal sa fotografovaniu venovať naplno. „V dnešnej dobe má každý fotoaparát a ten, kto si ho kúpi za nejakých 300 – 500 eur, si vytvorí stránku "Janko Hraško photography“ a už to ide dolu vodou. Tam sa nedá hovoriť ani o konkurencii, ale skôr o ponuke fotografov. V Žiline je to kvantum ľudí, ktorí akože fotia, alebo aj fotia dobre, ale uživiť sa s týmto v Žiline je priam nemožné," vysvetľuje.

Stano sa vyjadril aj k téme fotografov typu: „kúpil som si zrkadlovku a hneď si založím fan page photography“. „Nedávno som na túto tému čítal satirický článok, ktorý ma veľmi pobavil. Tiež, keď som začínal s fotografovaním, tak som všetko zdieľal pre mojich priateľov na Facebooku a nemal som svoju stránku. Postupne ako sa tí ľudia nabaľovali a začali mi pribúdať na FB ľudia, ktorých som nepoznal, som sa rozhodol vytvoriť svoju Facebook stránku a ľudí som presmeroval z môjho osobného profilu na môj fan page. Začať však tým, že si odfotím rozmazanú lienku, a napísať si photography je pre mňa smiešne.“

Zdroj: Stanislav Jančík

Skúsiť treba všetko

Je len málo veci týkajúcich sa fotenia, do ktorých by nešiel. „Myslím si, že všetko treba skúsiť a všetko je nejaká výzva pre človeka, ktorá ho môže posunúť dopredu. Prekážky je treba zdolávať.“ Stano má za sebou nejaké skúsenosti aj s fotografovaním aktov. „Boli to však len kontúry tela. Snažili sme sa vykresliť siluetu tela. Nejak som to nikdy neťahal do toho smeru, aby sa tam dotyčná slečna vyzliekala. Pri fotografovaní umeleckých aktov je veľmi dôležité, aby modelka bola uvoľnená a nebola v strese,“ vysvetľuje.

Stano za ten dlhý čas, čo sa fotografovaniu venuje, nafotil veľké množstvo fotografii a určité veci už môže považovať za úspech. „Mám nejaké svoje fotografie, ktoré sa mi naozaj podarili. Dokázal by som si predstaviť, že by som ich niekomu ponúkol na nejaký obraz alebo podobne. Úspech bol pre mňa, keď som začal spolupracovať s firmou, ktorá robí plavky. Nafotil som pre nich produktové fotky a vyšiel z toho katalóg. Tiež som mal možnosť fotiť na bratislavských módnych dňoch,“ dodal na záver fotograf, ktorého tvorbu si môžete pozrieť aj na jeho facebook stránke.

Foto: Stanislav Jančík

FOTO: Krásne Žilinčanky pred objektívom
52
Galéria
Zdroj: Stanislav Jančík
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM